Sistem de alertă pentru pacienții alergici. Ambrozia și praful, principalii dușmani

ambrozia3
untitled design set 970x90 px

În Timiș, autoritățile județene vor să dezvolte în parteneriat cu medicii un proiect unic la nivel național prin care persoanele care dezvoltă alergii să fie atenționate de senzori prin RO-Alert când crește nivelul de polen. 

Rata mare de urbanizare și industrializare globală a crescut nivelul de poluare, fenomen tot mai asociat cu întețirea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice. Pentru a veni în sprijinul alergicilor, CJ Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, cu UMF și cu Spitalul Județean Timișoara pentru realizarea proiectului pilot „Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.

„Proiectul pe care vrem să îl facem are un impact direct în viața cetățeanului, nu doar a celui care suferă deja de alergii, cei care au simptome vizibile, dar mai ales a celor care sunt sensibili și nu știu că pot avea o astfel de afecțiune. Sistemul e simplu: e compus din 3 senzori care colectează datele legate de alergeni, tipul, care e planta care îl generează, mărimea. Senzorii pot să recunoască inclusiv semințele de la fiecare plantă și așa detectează ce tip de alergen este, pe o rază de 30 km în jurul Timișoarei. Practic, vom putea să creăm un sistem de alarmare și prevenire pentru toți cetățenii situați în această rază, sistem care să le fie util pentru a-și lua tratamentul sau a-și planifica concediile, astfel încât să fie cât mai puțin expuși la acest stimul care le creează suferință.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CJ Timiș alocă acestui proiect 800.00 de lei și dorește extinderea lui la nivelul județului, apoi și național. Practic, el va fi dezvoltat până la finalul anului, promit autoritățile, sub forma unei aplicații care va putea fi descărcată pe telefonul mobil. Informațiile vor fi disponibile și pe o pagină de Internet.

„Ceea ce nu avem în momentul de față este chiar această informație: când sunt alergenii prezenți, în ce intervale, care e perioada de maxim, care e intensitatea prezenței acestor alergeni în atmosferă. Timișoara va fi din acest punct de vedere din nou în avangarda orașelor din România, chiar primul care va avea un astfel de sistem de alarmare și pe care dorim să îl multiplicăm la nivel național. Dorim chiar să facem un parteneriat și să introducem inclusiv în RoAlert, un parteneriat cu DSU, acele vârfuri de alergeni, așa cum există și în alte țări europene. În același timp, ne dorim să fie baza pentru cercetări ulterioare.”, a mai spus Alin Nica.

Sistemul le va fi de folos și medicilor.

carmen bunu panaitescu

„Dușmanul, pentru cei alergici, este alergenul din aer în situația noastră. Acești alergeni există în mod spontan în aer, este vorba la începutul primăverii de polenul diverșilor arbori. Încet-încet va începe polenul de graminee, care în mai-iunie face la fel de mulți pacienți să sufere, iar în august-septembrie începe polenul de ambrozie despre care acum 15 ani nu se știa nimic. Peste toate acestea sunt diversele tipuri de mucegaiuri care și ele sunt extrem de impactante asupra calității vieții și pot duce la astm. (…) A cunoaște ceea ce este în aer e important pentru cei alergici, pentru cei care se pun la risc de a deveni alergici, dar și pentru medici, pentru a ști să își trateze pacienții corespunzător.”, a declarat medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicii au nevoie de finanțare ca să dezvolte vaccinul anti-alergie 

Profesorul Carmen Bunu Panaitescu cercetează de ani buni dezvoltarea unui vaccin care să le facă viața mai ușoară celor alergici. Din păcate, lucrurile nu pot înainta din cauză că lipsesc banii necesari studiilor clinice.

„Centrul Oncogen a Spitalului Județean din Timișoara are capacitatea de a genera toate alergenele din ambrozie, le avem caracterizate și știm că nu numai primul alergen care se știa e important, ci ar trebui generat un vaccin care să conțină mai multe fragmente care dau sensibilizare. Sunt 12 fragmente, toate pot fi sintetizate și din ele ar trebui scoase acele elemente necesare pentru a genera un vaccin adevărat. (…) Suntem în momentul de față cu capacitatea de a genera astfel de fragmente care să fie incluse într-un vaccin. Vaccin înseamnă trei injecții, să stimulezi atât de bine imunitatea încât să dea protecție. Din păcate, de la un prototip la punerea în practică este un drum foarte lung, înseamnă finanțare foarte mare pentru că trebuie făcute studii clinice faza 1, faza 2, faza 3, toate însemnând milioane de euro. Deci am putea să sperăm doar într-o finanțare națională pe un astfel de proiect de cercetare, din păcate, am aplicat de multe ori, dar problema alergiilor nu a fost considerată prioritate în România. Suntem în colaborare cu Universitatea de Medicină din Viena și lucrăm pentru partea de cercetare fundamentală, deci pentru acest basic. Nu avem finanțare pentru punerea reală în studii clinice. Aici ar fi nevoie de o decizie la nivel politic: ce fel de vaccinuri să producă România?”, a explicat medicul alergolog.

Nevoie ar fi și de înființarea unor centre de alergologie.

„Noi ca alergologi lucrăm interdisciplinar. Asta înseamnă că alergologul trebuie să colaboreze cu pneumologul, cu ORL-istul pentru afecțiunile de tip respirator, cu dermatologul pentru afecțiunile de tip cutanat, cu gastroenterologul pentru afecțiunile de tip digestiv, cu medicul de terapie intensivă atunci când se fac testările pentru diversele alergii pentru că dacă aceste alergii respiratorii sunt o problemă de maximă gravitate, atunci sunt șocurile anafilactice care pot duce la deces. Un astfel de centru trebuie să asigure un loc în care să existe cea mai mare expertiză prin cadre universitare pregătite pentru tot ce înseamnă testarea, diagnosticarea și apoi tratarea diverselor afecțiuni alergice.”, a mai spus Carmen Bunu Panaitescu.

Datele specialiștilor arată că între 50 și 60% dintre alergici au sensibilizare la ambrozie, iar pe al doilea loc este praful. La nivel global, statisticile indică faptul că peste 25% din populație are o alergie. În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre cei peste 13 mii de pacienți alergici identificați între 2008 și 2018, 44,49% au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/