Sistem bolnav! Criză de medici de familie în localitățile din estul județului Timiș

untitled design set 970x90 px

Potrivit unei statistici prezentate de către Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, mai multe comune din zona Lugoj-Făget sunt depopulate în privința medicilor de familie.

Datele centralizate arată că localitățile Balinț, cu 1.546 de locuitori, Bara, cu 311 de suflete, Ohaba Lungă, cu 973 de oameni, Mănăștiur, cu o populație de 1.703, Bârna, cu 1.538, și Criciova, cu 1.607, nu au niciun medic de familie. Raportat la numărul de locuitori din comune, acestea ar trebui să beneficieze de minimum un doctor.

Pe lista cu deficit de medici de familie se mai află Nădragul, cu o populație de 2.856, unde este doar un medic de familie, iar necesarul ar fi de doi, și Coșteiu, cu 3.879 de locuitori, care este în aceeași condiție.

Situația îngrijorătoare în care s-a ajuns este din cauză că medicii de familie nu sunt motivați să practice medicina în localitățile mici, iar venitul unui doctor care are până în 1.500 de asigurați este destul de modest, deoarece din banii primiți de la Casa de Asigurări trebuie să plătească și costurile cabinetului, iar suma rămasă este foarte mică.

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe harta accesului cetățenilor la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei, Făgetul (cu patru medici de familie), Tomeștiul (1), Fârdea (1), Găvojdia (2), Știuca (1), Victor Vlad Delamarina (2), Darova (2), Belinț (1) și Dumbrava (2) sunt localitățile care nu au un deficit de doctori, raportat la numărul de locuitori.

Lugojul este un oraș privilegiat din punctul de vedere al medicilor de familie. Aici este un excedent de patru medici de familie, în prezent fiind 30. Și Boldurul stă bine la acest capitol, localitatea beneficiază de trei medici de familie, necesarul fiind de unul. În postură asemănătoare se află și Bethausenul, care are trei medici de familie, deși ar fi nevoie doar de doi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/