Singurul centru de carantină din Timiș amenajat pentru migranți, mai tot timpul plin. Nica: „Nu am primit solicitări să punem la dispoziție spații pentru carantinarea migranților”

Singurul centru de carantinare pentru migranții care sosesc în județul Timiș funcționează într-un spațiu al Primăriei Timișoara și acesta este mai tot timpul ocupat. Președintele CJ Timiș, Alin Nica, spune că deși administrația județeană și-a exprimat disponibilitatea să pună la dispoziția autorităților și alte astfel de spații, nu a fost solicitată până acum în acest sens. 

În prezent, în centrul de carantină din Timișoara, singurul din județul Timiș, sunt cazați 108 migranți. Capacitatea acestui centru este de 120 de locuri. La această dată, în centru sunt 14 persoane confirmate pozitiv cu coronavirus și alți 17 contacți, toți izolați.

Pentru acest centru, Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, asigură un meniu pe zi, valoarea acestuia fiind stabilită la 16,6 lei de Consiliul Local Timișoara. Tot din bugetul Direcției de Asistență Socială, migranții primesc și materiale igienico-sanitare. De asemenea, printr-o campanie de donații inițiată de direcție în luna decembrie a anului trecut, migranților aflați în carantină le sunt distribuite haine, pături, lenjerii, pantofi, prosoape, alimente și fructe.

În luna decembrie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, solicita ajutor altor administrații locale din județ, dar și Consiliului Județean Timiș, ca să pună la dispoziția autorităților și alte spații pentru carantinarea migranților.

„(…) Fac un apel către celelalte instituții, către Consiliul Județean, dar și către primăriile din județ să facă eforturi și să pună la dispoziție spații de caratinare. Toate aceste cheltuieli ni le asumăm din bugetul local, dar trebuie suportate din bugetul Ministerului Sănătății. Din păcate, nu există aceste norme care permit să decontăm aceste costuri.”, declara Dominic Fritz în luna decembrie.

La rândul său, președintele CJ Timiș spune că nu i s-a solicitat punerea la dispoziție a unor spații de acest gen.

„Noi ne-am manifestat disponibilitatea din partea CJT să punem la dispoziție în vederea punerii în carantină a persoanelor care vin de peste frontieră a unor spații pe care le avem în proprietate, adică internatele de la școlile pe care le avem în subordine, avem mai puține spații ca Primăria Timișoara sau alte instituții, să le punem la dispoziția pe perioada în care nu se desfășoară cursuri. Nu am primit niciun fel de solicitare din partea celor care se ocupă de această problemă cu privire la folosirea spațiilor noastre. Din păcate, a început școala și acest lucru nu mai este posibil.”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Întrebat dacă astfel de spații ar putea fi amenajate mai aproape de graniță, spre exemplu la Beba Veche, Alin Nica a spus: „E și aceasta o variantă, dar ține de strategia pe care o gândesc cei care gestionează problematica migrației și de disponibilitatea de spații din partea primăriilor din acele zone.”

„E o muncă de contracarare a rețelelor de cărăuși care nu poate fi rezolvată decât printr-un efort comun”

Alin Nica a fost în această săptămână la Triplex Confinium, cel mai vestic punct al României, locul de întâlnire a granițelor cu Serbia și Ungaria, unde a discutat problema migranților și a asigurării frontierelor.

„Am discutat cu reprezentați ai poliției de frontieră, dar și cu primarul din Beba Veche care mi-a relatat cu ce se confruntă întreaga zonă. Acești oameni care fug de zonele de conflict sunt victimele colaterale ale traficanților de persoane și ale oamenilor care îi ajută să treacă granița contra unor sume de bani, cărăușii. Și aici e o muncă de contracarare a acestor rețele de traficanți, de cărăuși, care nu poate fi rezolvată decât printr-un efort susținut a organelor abilitate – poliție de frontieră, SRI, SIE, structurile care se ocupă de combaterea crimei organizate. Populația locală are de suferit că se trezește cu oameni necunoscuți prin sat, dar vestea bună este că în 99% din cazuri sunt prinși, sunt rezolvate cazurile, și sunt duși în centrele de migranți din județele din țară.”, a explicat Alin Nica.