Sindicaliștii și reprezentanții patronatelor s-au adunat astăzi la Prefectura Caraș-Severin, ca să îi comunice prefectului ce modificări și-ar dori ei la Legea care se referă la Dialogul Social. Sindicaliștii s-au declarat surprinși de faptul că au fost convocați pe această temă.
Modificarea Legii care se referă la Dialogul Social le-a redat optimismul sindicaliștilor din Caraș-Severin. Aceștia au luat cu asalt Instituția Prefectului, atunci când au aflat că pot aduce propuneri actul normativ. „Mă bucur că am fost redescoperiți ca parteneri sociali și că acest Guvern înțelege că trebuie să pună accentul pe sindicate. Sper ca amendamentele noatre să fie ascultate”, a declarat Nicolae Drăgan, președintele BNS Caraș-Severin. Și liderul FEL, Mariana Zvarici a avut de făcut câteva observații similare, mai ales că fostul ministru al Educației, mai mult i-a încurcat pe sindicaliști, decât să îi ajute.
Cum se schimbă Legea Dialogului Social
Modificările Legii Dialogului Social se referă la desparțirea actului normativ într-un pachet de 4 părți: Legea dialogului social, cea a consiliului economic și social, cea a contractelor colective de muncă și a conflictelor colective de muncă, dar și în Legea partenerilor sociali, sindicate și patronate.
”Astăzi în cadrul ședinței noastre s-au adus la cunoștința partenerilor modificările propuse pentru lege la nivel local, au avut loc dezbateri, iar propunerile sindicaliștilor vor fi trimise în cursul zilei de mâine la Ministerul pentru Dialog Social”, a declarat Silviu Hurduzeu, prefectul de Caraș-Severin.
Reprezentanții principalelor sindicate din județ au prezentat în cadrul întâlnirii o serie de propuneri concrete care au fost preluate de prefect în vederea transmiterii lor către Guvern. Și șefii instituțiilor din județ au venit cu amendamente. „Propunerile noastre se referă în principal la legalizarea documentelor prin care se demonstrează reprezentativitatea sindicatelor”, a spus Petru Jura, directorul ITM.
De asemenea, în această săptămână, au loc o serie de consultări și la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, astfel încât Legea de Dialog Social să fie adoptată într-o formă care să mulțumească pe toată lumea.