Președintele Klaus Iohannis, profesor de fizică și coordonatorul proiectului „România educată” are obligația morală față de colegii din învățământul preuniversitar să intervină în conflictul dintre profesori și Guvern, consideră Mariana Zvarici, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Caraș-Severin.
Pe de altă parte, liderul celui mai mare sindicat din educația cărășeană este de părere că gestul făcut de președintele Iohannis de a nu se prezenta la dialog cu reprezentanții sindicatelor din Educație este unul sfidător la adresa tuturor profesorilor.
„La întâlnirea cu sindicatele, președintele a trimis o consilieră, dar care nu răspunde de Învățământ, ci de Sănătate. Ne-a sfidat pe față! Dânsul avea obligația morală să intre în dialog cu liderii de sindicat, dar nu a făcut-o. Noi nu ne-am fi putut permite să declanșăm greva, dacă legea nu s-ar fi încălcat. Legea spune că dacă expiră contractul colectiv de muncă, la nivel de sector de activitate, se reîncepe negocierea, care poate fi inițiată de sindicat sau de Ministerul Educației. Ministerul nu a inițiat nimic, federațiile au făcut adresă comună către minister, dar nu au primit niciun răspuns. Au mai făcut o a doua solicitare, nu au răspuns nici la cea de-a doua, ca urmare ne putem permite să declanșăm greva, pentru că în momentul în care nu mai ai contract colectiv la nivel de ramură pot să te calce în picioare din toate punctele de vedere.”, a spus Mariana Zvarici.
„România educată va ajunge România eșuată!”
Liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Caraș-Severin consideră că într-o Românie educată este inadmisibil ca profesorul debutat să aibă sub 3.000 de lei salariul, iar asistentul universitar să plece acasă la final de lună cu 2.800 de lei.
„România educată va ajunge România eșuată, din punct de vedere al învățământului. Din cauza salariilor mici, vom ajunge ca învățământul să fie depopulat de cadre profesioniste, care vor prefera să se angajeze în altă parte, pe salarii mai mari. ”, a conchis Mariana Zvarici.