Sinagoga din Caransebeș a renăscut în prezența liderilor Comunității Evreiești din România

O acțiune menită să marcheze o serie de evenimente importante pentru comunitatea evreilor din Caransebeș a fost marcată vineri, 25 mai, la Sinagoga din municipiu. Unul dintre aceste evenimente este împlinirea a 125 de ani de la inaugurarea edificiului din Caransebeș.

Evreii sărbătoresc rededicarea, pentru că cel mai important artefact, element de cult „Tora”, o scriere din Vechiul Testament pusă pe pergament, a fost înmânat Sinagogii. Pergamentul a primit o învelitoare specială pentru protecție, iar prin aceste elemente Sinagoga primește o nouă viață. Cartea de Rugăciune se va deschide lunar, atunci când un rabin va oficia slujba în Sinagogă.

Construită la 1893, în timpul Imperiului Austro-Ungar, de evreii care erau de religie mozaică, dar neologi, sinagoga a rezistat peste timp, în bune condiții. Sinagoga este neologă pentru că are în dotare o orgă de catalog, veche de 125 de ani, care încă funcționează.

La acțiune au participat Ivan Bloch, președintele Comunității Evreilor din Lugoj, Florin Damian (Schwartz), responsabilul Obștii Caransebeș, Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, Prim Rabin Rafael Shaffer, Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, directorul muzeului din Caransebeș, dr. Adrian Ardeț, dar și foarte mulți invitați din rândul comunităților evreiești din țară.

Moderatorul acțiunii a fost Ery Pârvulescu, cel care a ocupat prima funcție de președinte al Obștei Caransebeș de la redeschidere. Ery a menționat în discursul său că primii evrei în Caransebeș au fost atestați în secolul al XVI-lea, implicându-se în viața culturală, socială și economică a Caransebeșului.

„Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în Caransebeș locuiau peste 500 de evrei. Numărul a rămas constant până în 1948, când odată cu construcția statului Israel evreii au părăsit România. Din anii ’70, în Caransebeș nu mai există Rabin propriu al comunității, însă Sinagoga a căpătat din anii 2010 și altă conotație, aceea de Templu al Culturii. La ora actuală, Obștea din Caransebeș are peste 35 de membri”, a menționat Ery Pârvulescu.

„În anul 2012, Comunitatea Evreilor din România a realizat un contract de parteneriat cu Primăria Caransebeș pentru preluarea în administrație a acestui edificiu, însă forțele proprii ale administrației publice locale nu au ajuns pentru ca Sinagoga să fie reabilitată, astfel că în 13 mai 2014 Comunitatea Evreilor din Lugoj s-a implicat în preluarea bisericii evreiești și organizarea aici a Obșei Caransebeș, punându-l în funcția de președinte pe tânărul Ery Pârvulescu, de numai 15 ani. Întreaga lucrare pentru Sinagogă se încheie astăzi ca un drum parcurs în ultimii 7 ani, cu acest pergament Tora atât de necesar”, a precizat Ivan Bloch, președintele Comunității Evreilor din Lugoj.

Primarul urbei, Felix Borcean, a menționat în discursul său că Sinagoga este o bijuterie încă neșlefuită, dar care poate primi ajutorul comunității evreiești și al administrației publice pentru a deveni un obiectiv turistic inedit în municipiul Caransebeș. Felix Borcean a primit cu această ocazie Medalia De Onoare „Prieten al Comunităților Evreiești din România”.

Menționăm că administrația publică locală a efectuat lucrări de amenajare și de curățenie în curtea Sinagogii, pentru acest eveniment.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/