Consiliere și formare profesională gratuită pentru absolvenți!

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin le oferă  absolvenţilor cu domiciliul în judeţ posibilitatea de a beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare sau de indemnizaţie de şomaj. Cu o singură condiție!

Tot ceea ce trebuie să facă absolvenții este să se înscrie în evidenţele agenţiei. Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie ca, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă. În cazul absolvenţilor de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3382/2017 privind structura anului şcolar 2017-2018, conform căruia “cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului  social de referință în vigoare la data încadrării (indicatorul social de referinţă este de 500 de lei).

Pot solicita indemnizaţie de şomaj absolvenţii înregistraţi în evidenţele AJOFM care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă , nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii şi nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi este în cuantum de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni.

1000x100 casa brutarului

 

 

Foto: Radio Unirea FM