Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din zona noastră și cu o tradiție de zeci de ani și-a deschis astăzi porțile. Oameni de știință din țară și străinătate s-au reunit în stațiunea Băile Herculane în cadrul Simpozionului Internațional de Arheologie și Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu”.
Simpozionul Internațional de Arheologie și Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu”, ediția cu numărul 44, și-a deschis astăzi porțile în stațiunea Băile Herculane. Este pentru a doua oară când organizatorii au ales acest oraș pentru derularea lucrărilor. Evenimentul, organizat de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin și cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Primăriei Comunei Eftimie Murgu, își propune să așeze din nou zona noastră pe harta de cercetare a lumii.
„Mă bucur că am organizat evenimentul la Băile Herculane. Avem lucrări deosebit de importante, prezentări de carte. Mă bucur foarte mult că aici la noi, în Caraș-Severin își dau mâna oameni din diferite țări și faptul că cercetători români de valoare sunt prezenți astăzi aici nu face decât să ne bucure și să ne deschidem și noi mai mult către Europa și către lume”, ne-a declarat directorul Adrian Ardeț.
Evenimentul, care se va desfășura în perioada 28 februarie – 2 martie, este unul dedicat istoriei și totodată culturii. Un eveniment necesar și lăudabil, după cum spune Liubița Raichici, directorul Direcției Județene de Cultură Caraș-Severin. „Este o acțiune necesară, un eveniment lăudabil, pentru că promovează un model cultural. Constantin Daicoviciu este om de știință, este al nostru și acest lucru, să promovăm valorile, este important nu doar pentru trecut, este important mai ales pentru viitor, într-o lume bulversată, care își caută modele. Pe de altă parte, suntem un județ extraordinar de bogat din punct de vedere arheologic, avem ce arăta, învățăm unii de la alții, invitații noștri sunt de marcă, sunt oameni care reprezintă acest domeniu al arheologiei la un nivel înalt, mondial și este important ca acest lucru să nu-l întrerupem și să devină tradiție. Deși avem multe evenimente culturale în județul Caraș-Severin, de talie internațională avem doar câteva”.
Prezenți la deschiderea simpozionului internațional au fost și prefectul Matei Lupu, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și episcopul Caransebeșului, Lucian Mic.
„Aș vrea să felicit organizatorii, este un lucru deosebit. Este o treabă serioasă care poate să ne aducă foarte multe beneficii atât culturale, cât și economice. Avem nevoie și de cultură, dar și de a ne trata sufletul. Fiind un simpozion internațional, sigur se vor stabili relații. Organizatorii au făcut ca și județul nostru să iasă puțin, puțin din lâncezeală”, spune prefectul Matei Lupu.
Silviu Hurduzeu face o incursiune în timp, subliniind modul în care a luat naștere acest eveniment. „Simpozionul se organizează încă din anul 1974, neîntrerupt. Bazele puse în urmă cu 44 de ani de către savantul Constantin Daicoviciu și apoi continuate de fiul său, Hadrian Daicoviciu, au fost duse mai departe și de predecesorii lor. Prezent fiind, astăzi, 28 februarie, la deschiderea lucrărilor simpozionului, am avut ocazia să le spun un bun-venit celor mai importanți cercetători, celor mai importanți istorici din diferite centre din România, dar şi zecilor de personalități ale lumii științifice din afara granițelor ţării noastre”, spune Silviu Hurduzeu pe pagina sa de socializare, mesaj din care deduce că, cel mai probabil, predecesorii erau, de fapt, urmași…
Doi profesori americani au vorbit despre România la 1918, văzută în documentele americane, în documentele aflate la Washington și New York. Prin prezența lor aici, ei întrețin o legătură cu colegii din România. „Împreună cu anumiți colegi, prin parteneriate, dorim să continuăm cercetarea și să punem în valoare patrimoniul județului Caraș-Severin”, ne-a mai spus Adrian Ardeț.
Simpozionul poate fi cu siguranță o gură de aer proaspăt pentru stațiune și pentru județul Caraș-Severin. Deși la deschidere au participat chiar și primari de comune, marele absent a fost tocmai primarul stațiunii, Cristian Miclău.