Deputatul PSD Alfred Simonis i-a invitat pe politicienii locali de la PNL și USR să creeze împreună „Grupul de la Timiș”, după modelul celui de la Cluj, înființat de ardelenii Ioan Rus și Vasile Dâncu la începutul anilor 2000.
Propunerea a venit în contextul în care președintele PSD Timiș Alfred Simonis s-a aflat în aceeași sală cu primarul Dominic Fritz, președintele USR Timiș, și cu șeful CJT Alin Nica, președintele PNL Timiș, la evenimentul de semnare a contractelor de finanțare prin PNRR pentru trei spitale din vestul țării: Spitalul Regional Oncologic, Municipal din Lugoj și maternitatea din Arad.
„Profit de faptul că suntem cu toții prezenți aici și vreau să vă invit pe toți să creăm și noi, la Timiș, acea platformă, acel grup de la Cluj de pe vremuri, fără conotațiile de care nu avem nevoie, acea platformă de care Timișul are nevoie, nu doar oameni politici, ci și biserică, specialiști, rectori, profesori, oameni de afaceri, să încercăm să ne punem de acord în ceea ce este important pentru acel județ. Degeaba vrea Dominic, la Timișoara, să facă Pasajul Solventul, de exemplu, dacă îi lipsește un HG de care eu nu știu sau nu știe Guvernul. Degeaba vrea Alin să facă stadionul sau sala polivalentă și îi lipsește un HG de care am aflat din presă în urmă cu două săptămâni că lipsește. Dacă ne-am întâlni din când în când, o dată pe lună, o dată la două luni, ori de câte ori este nevoie și am discuta împreună despre ce este cu adevărat important, cu siguranță vom reuși să realizăm mai multe proiecte.”, a spus Alfred Simonis.
Alin Nica a spus primul că este de acord.
„Mă bucur de oferta de ecumenism politic lansată de Înalt Prea Sfinția Sa și evident că răspund pozitiv pentru că sunt de acord că am găsit, în sfârșit – și iată că sănătatea este unul din aceste domenii, dar cu siguranță sunt mai multe – un domeniu în care nu avem rivalități, culoare politică, contre și putem să acționăm unitar, convergent și cu putere, și cu succes, în aceeași direcție.”, a declarat liberalul, după ce Mitropolitul Banatului a propus să găzduiască prima întâlnire între liderii politici.
Primarul Timișoarei i-a răspuns și el afirmativ deputatului PSD, însă cu trimitere la „poate, o nouă generație de politicieni”.
„Fără oameni, noi nu vom putea să facem față acestor provocări de a deveni acest pol regional în sănătate și din fericire avem un corp medical extraordinar de bine pregătit (…) și, într-adevăr, poate, domnule deputat, o nouă generație de politicieni care înțeleg că într-o democrație este mare nevoie ca atunci când avem opinii diferite să ni le spunem, să ne criticăm pentru că doar prin critici putem să progresăm, dar într-o democrație este nevoie și de colaborare pentru anumite obiective strategice asupra cărora nu există niciun dubiu că ar fi benefice pentru comunitate.”, a spus primarul USR al Timișoarei.
La rându-i, prefectul PSD de Timiș a cerut dispunerea ordinelor șefului de filială. „Am văzut în destul de multe adrese ale Ministerului de Interne o formulă standard: «față de cele mai sus menționate, rog dispuneți!». Inițial am privit-o cu interes, cu timpul văd că încep să îmi asum această expresie și aș dori să îi comunic atât președintelui Consiliului Județean PNL Alin Nica, cât și primarului Timișoarei USR Dominic Fritz, «rog dispuneți!» și haideți împreună să facem tot ce ține de noi ca să putem maxima acest moment unic.”, a afirmat Mihai Ritivoiu.
„Grupul de la Cluj” s-a conturat în 2004, după ce social-democrații ardeleni Ioan Rus, Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș au promovat ideea necesității reformării PSD și desprinderea de lideri despre care spuneau că reprezintă trecutul. Grupul a promovat o descentralizare în partid, la acea vreme, dar și a țării. În timp, a evoluat transpolitic, iar acum reprezintă o arhitectură informală de lobby regional. Din structură fac parte reprezentanții universităților clujene, oameni de afaceri și politicieni – primarul de Cluj, președintele CJ și parlamentari -, iar deciziile sunt adoptate printr-un organism colectiv de conducere. Acestea din urmă sunt aplicate negreșit, indiferent de culoarea politică sau alte influențe.