Simonis (PSD): „Ce Dumnezeu de datorie avem noi ca oameni politici? Să stăm doar să criticăm sau să intrăm în arenă când e nevoie de noi?”

alfred simonis
banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

„Ne despart multe de PNL”, spune deputatul PSD de Timiș, Alfred Simonis, dar „cred că sunt mai puțin importante orgoliile”, afirmă parlamentarul în contextul demarării negocierilor dintre PNL și PSD pentru formarea unui Guvern. Social-democratul vorbește despre intrarea PSD „în arenă”, ca o datorie oamenilor politici „atunci când e nevoie de noi”

Declarațiile vin după ce atât PSD, cât și PNL au decis să demareze negocierile pentru formarea unui viitor Guvern.

„Este evident pentru oricine știe să adune numărul parlamentarilor din Parlamentul României astăzi că o majoritate în afara PSD-ului nu se mai poate face. Aritmetica e clară. Noi suntem în situația în care cred că sunt mai puțin importante orgoliile, e mai puțin important ce ne desparte de PNL și ne despart multe, cred că lipsa de experiență politică a unor lideri PNL îi pun astăzi în situația de a explica niște declarații prin care se putea interpreta că adversarii politici sunt dușmani. Una e să critici să vrei să demiți un Guvern din care făcea parte și USR și alta e să ți-i stabilești ca dușmani pe cei pe care îi ai ca adversari politici. (…) Noi astăzi avem de decis între două scenarii: criticăm în continuare și eventual câștigăm în 2024 toate alegerile, ceea ce poate, strategic pentru partid ar fi cea mai bună decizie, dar se pune întrebarea ce mai câștigăm în 2024, pentru că în ritmul acesta, în plin criză economică, sanitară, energetică, ce Dumnezeu de datorie avem noi ca oameni politici, să stăm doar să criticăm de fiecare dată sau să intrăm în arenă atunci când e nevoie de noi”, a declarat Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, într-o intervenție la Digi24.

Social-democratul reiterează că PSD nu îl vrea pe Florin Cîțu în fruntea unui viitor Guvern PNL-PSD.

„Am spus foarte clar că etapa în care Florin Cîțu a fost premier s-a încheiat și trebuie deblocată această situație. E o dorință a domnului Cîțu să se întoarcă premier, o dorință care nu se mai poate întâmpla. Va accepta. Este o condiție pe care am pus-o deja, am spus-o public. E prematur să vorbim despre ce va hotărî președintele, mai important e ce va ieși din negocierile purtate, pentru că eu cred că România nu își mai permite să rămână în situația actuală fără un Guvern care să poată lua decizii. Cred că s-a întârziat deja prea mult.”, a mai spus Simonis.

1000x100 casa brutarului

S-au făcut și câteva calcule strategice până acum. Simonis spune că partidul care va desemna premierul nu ar trebui să aibă și Ministerul Finanțelor. De asemenea, „e firesc”, spune Simonis, ca fiecare partid să aibă câte un minister „de forță”, respectiv Internele și Apărarea. „Mai sunt ministere ale căror miniștri sunt membri CSAT, e o chestiune de discutat și acolo. Noi am solicitat Ministerul Sănătății.”, a precizat liderul PSD.

Simonis nu a exclus nici varianta vehiculată ca PSD să preia conducerea Camerei Deputaților, cu Marcel Ciolacu, iar Florin Cîțu să conducă Senatul.

„Noi am anunțat că atunci când se va deschide procedura de vot pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților vom avea candidat cum am avut și când l-am contracandidat pe Ludovic Orban. E firesc ca cel mai mare partid din Parlament să desemneze un candidat, când se va alege președintele Camerei.”, a concluzionat liderul deputaților PSD.

expres banat 1000x100 (2)