Simona Neumann a publicat o scrisoare deschisă în care anunță că primarul Fritz i-a solicitat să se retragă de la conducerea Asociației TM2023 și susține că proiectul se află în „cea mai gravă criză din ultimii opt ani și jumătate”.
Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, a făcut publică o scrisoare deschisă, pe pagina sa de Facebook, în care vorbește despre situația în care se află proiectul. Pentru început, Neumann atrage atenția asupra faptului că primarul Fritz i-a cerut să demisioneze din funcția de conducere și că edilul ar fi spus multe „neadevăruri”.
„Deși am avut o discuție de principiu cu domnia sa, în care solicita retragerea mea (cu acordul părților, pe cale amiabilă, sic!) pentru motivul că aș bloca bunul mers al proiectului, am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conținutul și, mai ales, imaginea Timișoarei și a României. Toate acestea pentru că Proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este unul de interes național și european. Această înțelegere verbală nu a fost respectată. Am fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timișoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, cum că nu s-ar fi făcut nimic în toți anii de după caștigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit “în comă” sau în “moarte clinică” și trebuia “restartat”, a afirmat Simona Neumann.
De asemenea, directorul executiv al Asociației TM2023 a criticat firma de consultanță condusă de Corina Șuteu angajată de primărie pentru a „restarta” proiectul, pe motiv că ar fi încălcat procedurile și legislația. Totodată, Simona Neumann a dezvăluit faptul că Primăria Timișoara a plătit abia ieri prima tranșă din cotizația la care s-a obligat pentru primul trimestru al acestui an, respectiv lunile ianuarie-martie.
Directorul executiv al Asociației TM2023 a mai vorbit în scrisoarea deschisă și despre faptul că până ieri dimineață trebuia să ajungă pe masa Comisiei Europene raportul de monitorizare pentru perioada iulie 2019 – mai 2021, lucru pe care primăria nu l-a făcut.
„Persoana care trebuie să transmită raportul este, conform solicitării Comisiei Europene, directorul executiv al asociației, dar primăria ne-a comunicat că acesta va fi transmis de primar în calitate de președinte al Consiliului Director al asociației. Azi dimineață (n.r. ieri), fiind termenul limită de depunere a raportului, am fost nevoită să transmit o notă Comisiei Europene în care să explic de ce nu am trimis raportul și de ce nu mai am control asupra conținutului raportului care în mare parte conține ce s-a făcut în perioada mai sus amintită, adică o perioadă anterioară administrației actuale. E foarte trist că s-a ajuns aici după ce în toți anii precedenți au fost respectate procedurile Uniunii Europene privind acest raport, iar comisia de monitorizare a apreciat munca noastră”, a declarat Simona Neumann.
Directorul executiv al Asociației TM2023 a mai precizat că în această săptămână a demisionat Ulrich Fuchs din Consiliul Director. „Ne aflăm în fața Adunării Generale de vineri, 18 iunie, iar noi avem cea mai gravă criză din ultimii opt ani și jumătate, una care a depășit granițele României”, a semnalat Simona Neumann.
Pe de altă parte, Dominic Fritz a postat, astăzi, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îi invită pe timișoreni să depună proiecte culturale în cel de-al doilea apel lansat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în valoare de două milioane de lei.
„Nu voi intra în niciun fel de polemici, care nu fac decât să dăuneze misiunii noastre și imaginii Timișoarei. Ceea ce va conta, când tragem linia, este să avem în 2023 motive de sărbătoare și mândrie, iar schimbările pe care le generăm să rămână ca moștenire orașului”, a precizat primarul Timișoarei.
Tot astăzi, revoltat de scandalurile dintre conducerea Asociației TM2023 și autoritățile locale, Steve Green, președintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Europeană a Culturii să fie deținut de Timișoara, a postat un mesaj pe Facebook în care anunță că regretă hotărârea luată.
”Aşa cum arată raportul întâlnirii, comisia a fost divizată între doi candidaţi pe care să-i recomande. A fost votul meu cel care a stabilit ca titlul să ajungă la Timişoara. Am fost consternat de administrarea slabă la nivel de board şi de oraş. Acesta e doar cel mai recent exemplu. Mă face să mă întreb dacă nu am luat cumva decizia greşită şi ar fi trebuit să aleg în schimb celălalt oraş, Cluj-Napoca”, a scris Steve Green, pe rețeaua de socializare.