Ultimul an a însemnat degradarea aproape totală a restaurantului-terasă Flora, situat pe malul Begăi din Timișoara. Loc de referință pentru tinerii iubitori de muzică în anii 60-80, Flora a fost închis din cauza restricțiilor generate de pandemie, iar oamenii străzii care au pătruns în spațiu au produs mari distrugeri. Acum, clădirea este sub lucrări de conservare.
Construită în 1967 ca pavilion pentru expoziția floristică „Flora”, terasa-cofetărie de pe malul Begăi a fost locul cu care tinerii vremii s-au identificat rapid, locul preferat de artiști pentru întâlniri, mai cu seamă de muzicieni.
„Flora a fost o prezență incalculabilă în tot ceea ce a însemnat spiritul oamenilor tineri din anii 60 și 70 ai Timișoarei. Flora a fost locul în care se întâlneau muzicienii tineri. Eu locuiam pe strada Caraiman. Țin minte că venea de pe Gheorghe Doja, treceau pe lângă parcul Plevnei Phoenixii. Ne uitam la ei ca la Dumnezei. Treceau și se duceau la Flora, acolo serveau o cafea, se cânta în parcul de la Flora, era ceva extraordinar.”, își amintește Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica.
După 1990, Flora s-a transformat în restaurant, iar anul trecut, din cauza restricțiilor, chiriașul spațiului a închis localul. Au pătruns înăuntru oameni ai străzii, spune consilierul local Ștefan Sandu, și au distrus locul.
„În perioada anului trecut, așa cum s-a mai întâmplat și în alte zone din oraș, locația a devenit foarte interesantă pentru oamenii străzii, pentru imigranți, care au intrat acolo în repetate rânduri, au distrus foarte mult, au furat ce s-a putut fura și au adus locația într-o stare jalnică. Ceea ce se întâmplă acum e doar o conservare a locației, se montează la loc robineți, se înlocuiesc țevi care au fost smulse, pentru a nu se mai produce distrugeri în continuare.”, a spus consilierul local Ștefan Sandu.
Localul ar urma să fie pus din nou în valoare. Cândva, în viitor.
„Urmează ca atunci când situația va deveni de așa natură încât locația să poată fi pusă din nou în valoare de un viitor chiriaș, acesta să solicite și autorizație de construcție pentru amenajări în conformitate cu ce se va dori în locul respectiv. După această experiență tristă, proprietarul a angajat și o firmă de pază ca să se asigure că în perioada următoare asemenea evenimente nu se vor mai întâmpla.
„Eu sunt un tradiționalist, cunosc Flora de când eram copil, de când mergeam cu școala să adunăm hârtiile din parcuri, în anii 80. Mi-aș dori ca locația să redevină la imaginea de atunci, cu o terasă deschisă, aerisită. Ce a fost în ultimii ani îmi părea prea închistat. Cred că pe malul Begăi ar trebui să fie mai multă deschidere.”, a mai spus Ștefan Sandu.