Romeo Dunca și Nelu Popa chiar urcă pe buldozere și dărâmă cele trei spitale din Reșița!

Șeful Consiliului Județean Caraș-Severin și primarul Reșiței semnează acordul prin care vor demola Spitalul Județean de Urgență și cele două Staționare imediat ce vor ridica un Județean nou-nouț în zona Triaj!

Dunca nu mai pierde vremea și le cere săptămâna aceasta consilierilor județeni să-l mandateze să semneze acordul între Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița pentru realizarea în comun a unui nou spital județean. Prin acest acord, se încearcă practic identificarea terenurilor pe care urmează să fie amplasat spitalul și a surselor de finanțare. Deși a primit deja destule critici pentru pozițiile sale tranșante legate de sistemul sanitar, mai ales după ce a oprit finanțarea europeană pentru reabilitarea termică a Staționarului 3, Dunca vine în fața aleșilor județeni cu mai multe argumente. În primul rând, subliniază că Spitalul Județean din Reșița a fost dat în funcțiune în 1975, dar și că infrastructura sanitară a fost proiectată cu 45-50 de ani în urmă, când nevoia de servicii de sănătate era diferită de realitățile de astăzi. Mai spune șeful CJ că rețeaua de spitale este fragmentată, că e mai scump să scoți bacteriile din clădirile vechi decât să construiești altele noi și că, de fapt, infecțiile nosocomiale e imposibil să fie eliminate din clădiri atât de uzate moral.

Staționarul 1 a fost construit în 1975, Staționarul 2 – în perioada 1929-1932, Staționarul 3 – în 1954. Clădirile Staționarelor 2 și 3 sunt foarte vechi, circuitele nu sunt funcționale, dar probleme reale sunt și la Staționarul din Govândari. Mai sunt însă o mulțime de alte motive pentru care s-a concluzionat că adaptarea infrastructurii spitalicești existente la nevoile de servicii de sănătate curente este imposibilă sau mult mai costisitoare decât construirea unui spital nou în care să se transfere activitatea curentă a staționarelor existente.

leader board 728 x 90 px

Nelu Popa, primarul Reșiței, a vorbit în premieră în redacția Express de Banat despre amplasamentul noului Județean. În zona Triaj, în imediata vecinătate a Pasajului Intim, unde acum e un mare munte de fier vechi. A vorbit și despre bani. Ar fi necesari vreo 150 de milioane de euro. Doar 50 pot fi obținuți prin Programul Național de Redresare și Reziliență. A dat și un termen, sub cuvânt de onoare: maximum 5 ani! Apoi, urcă pe buldozer alături de Romeo Dunca și demolează cele trei staționare de astăzi.