Șicanări pe un drum din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului! Agent Green a filmat întreaga scenă [VIDEO]

Un membru al organizației Agent Green, asociație care luptă pentru protejarea mediului și conservarea biodiversității, a fost agresat verbal de către un angajat al unei firme de exploatare forestieră în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, la ieșirea în Drumul Județean 582 C. Bărbatul ar fi blocat autoturismul folosit de Agent Green pe un drum forestier public, a amenințat cu bătaia și a încercat să intre abuziv în mașina investigatorilor, se arată în postarea Agent Green.

Investigatorul Agent Green a filmat întreaga scenă:

Printr-un comunicat oficial, Romsilva susține că regretă incidentul produs în 20 aprilie, pe un drum forestier din UP XI Comarnic. Regia Națională a Pădurilor acuză însă că „investigatorul” Agent Green face o serie de afirmații false și că, de fapt, drumul pe care s-a produs schimbul aprins de replici nu ar fi un drum forestier public. „Precizăm că în conformitate cu art. 46 din Legea 46/2008 – Codul Silvic – accesul în pădure se face doar în zonele amenajate și pe traseele marcate, iar, în conformitate cu art. 83 din aceeași lege, drumurile forestiere sunt închise circulației publice, acestea fiind exclusiv căi de transport tehnologic. Conform art. 9 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, accesul neautorizat al autovehiculelor în fondul forestier național se sancționează cu amendă contravențională. De asemenea, conform art. 53 din O.U.G. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, accesul neautorizat cu autovehicule sau al persoanelor fără permisul de acces eliberat de custodele ariei protejate într-o arie protejate reprezintă, de asemenea, contravenții”.

Romsilva ia act de numeroasele sesizări ale organizației Agent Green cu privire la tăierile ilegale care s-ar face în Parcul Național, dar subliniază că nu s-au descoperit ilegalități. „Cât privește «investigațiile» organizației Agent Green în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, precizăm că în urma afirmațiilor sau «anchetelor» publicate de Agent Green în ultimele șase luni, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu și Corpul de Control al Ministerului Mediului au efectuat controale amănunțite, nefiind descoperite ilegalități. Având în vedere că într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva solicită reprezentanților organizației Agent Green să se conformeze Legii 46/2008, Legii 171/2010 și O.U.G. 57/2007, pentru a evita pe viitor astfel de incidente regretabile. De asemenea, dacă Agent Green deține informații despre presupuse ilegalități în fondul forestier sau ariile protejate, administrate de Romsilva, organizația poate sesiza organele de control sau de cercetare penală cu atribuții în acest sens”, se arată în comunicatul primit la redacție din partea biroului de presă al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,  în urma solicitării noastre de a lămuri anumite aspecte legate de incidentul filmat de Agent Green.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului se poate mândri încă cu cea mai mare pădure virgină de fag din întreaga Uniune Europeană. În iulie 2017, anumite zone insulare ale parcului au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Dar alte păduri prețioase din Parcul Național nu sunt suficient de protejate în fața exploatărilor forestiere. Agent Green face apel, printr-o petiție adresată Guvernului României, să ia imediat măsuri pentru a opri exploatările comerciale din Parcurile Naționale, pentru a opri degradarea lor și pentru a transfera administrarea acestora la ANANP (Agenția Națională pentru Arii Natural Protejate).

Foto: Banatulazi.ro