Și jurnaliștii au avut revoluția lor

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Ați consultat ziarele de astăzi? Mai citiți ce scriu ziarele de astăzi? Moștenitorii generației de jurnaliști cu sânge revoluționar au avut ca temă o documentare istorică amplă. Din 2020, de la Timișoara, tânăra generație a privit în urmă cu treizeci de ani, la eroii lor din presă. Iată cum au elogiat studenții de la Jurnalism 30 de ani de libertate!

Studenții din Anul II de Jurnalism de la Universitatea de Vest din Timișoara au comemorat cei 30 de ani de la Revoluție prin ceea ce a însemnat cu adevărat libertatea pentru ei: presa fără constrângeri. Studenții au realizat o expoziție intitulată „Trei decenii de presă liberă la Timișoara”. Munca la realizarea expoziției a presupus cercetarea arhivelor de presă tipărită, contactul cu generația de jurnaliști din 1989 și în final materializarea expoziției prin mijloacele moderne actuale. Un lucru inedit au reprezentat interviurile cu marii veterani de presă din trecut, care pot fi ascultate prin scanarea unui cod QR.

Ștefana Ciortea Neamțiu, profesor lector la Universitatea de Vest, i-a coordonat pe tinerii jurnaliști: „În multe dimineți, la ora 8.00, sunam la Arhive și ne anunțam că venim să documentăm temele. Vă prezentăm opt mari teme legate de evoluția presei, legate de primele numere ale unor publicații de succes, pasaje din primele știri scrise după Revoluție, dezvoltarea presei minoritare, dar și urma lăsată de cei 30 de ani peste publicațiile și jurnaliștii de astăzi, totul concretizat în interviuri realizate de studenți. A fost o mare provocare pentru mine să realizez această expoziție, cu atât mai mult pentru studenți”, a afirmat coordonatoarea Ștefana Ciortea-Neamțiu.

Muzeul TM

„Ceea ce am încercat noi să facem este să analizăm evoluția de la presa scrisă la presa online de astăzi. Pentru proiect am început să lucrăm cu mult timp înainte pentru rezultatul pe care îl prezentăm astăzi. Pentru noi a fost foarte interesant să consultăm periodicele, am selectat ziarele, edițiile principale… Tot formatul audio, mai exact interviurile, pot fi ascultate prin scanarea codurilor QR”. „Expoziția noastră este o paralelă între trecut și prezent, iar rezultatul final este o parte din trecut, reînsuflețită prin mijloacele actuale moderne”, au declarat Erika Iszlai și Mădălina Simionescu, două dintre studentele la Jurnalism dintr-o echipă de proiect.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 ianuarie în holul cu canapele roșii de la etajul I dintre Universitatea de Vest și Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/