Și ei așteaptă ajutor! Voluntariatul la adăposturile de animale, permis de lege

Starea de urgență a pus pe pauză aproape toate domeniile de activitate ale oamenilor. Din nefericire, acest fapt afectează și adăposturile de animale fără stăpân, întrucât activitățile de voluntariat sunt în scădere sau inexistente, iar abandonul câinilor și al pisicilor este în creștere.

La adăpostul Free Amely, dar și la Dog Park, cățeii beneficiază de sprijin din partea companiei Lidl. „De peste un an avem un contract cu Lidl București și primim hrană pentru câini din partea depozitului din Lugoj, săptămânal sau o dată la două săptămâni. Mâncarea o împărțim cu adăpostul Dog Park și cu încă un adăpost din Timișoara. O dată pe săptămână primim și mâncare pentru puiuți, din Germania, chiar dacă este în cantitate mai mică decât înainte de carantină. Voluntari la adăpost nu avem. Chiar dacă voluntariatul este permis de lege în situația dată, lumea se teme și îi înțeleg.”, explică Elena Balaj, administrator Free Amely Lugoj.

Donațiile în bani pentru adăpost vin majoritatea din străinătate și tot din alte țări vin și cererile de adopție.

„Din păcate, fenomenul abandonului există în continuare și pe perioada carantinei. Nu a scăzut deloc. Vedem pe străzi o mulțime de câini și pisici cu pui. Vestea bună este că noi am trimis în continuare căței din adăpost pentru a fi adoptați în afara țării. Transportul se face în această perioadă doar cu mașini autorizate.”, adaugă Elena Balaj.

Asociația Free Amely a demarat anul trecut o amplă campanie de sterilizare gratuită a animalelor cu și fără stăpân, având în plan să continue și anul acesta, odată ce va fi posibil. Până atunci, lugojenii care doresc să-și sterilizeze animalul de companie sau un animal fără stăpân pot merge la cabinetul veterinar de pe strada Eftimie Murgu, deschis de luni până vineri, în intervalul orar 10-16, unde pot beneficia și de subvenții, acolo unde este cazul.