Și cărășenii se pot izbi de caldarâm sub ochii neputincioși ai pompierilor…

Pe zi ce trece ne dăm seama că plătim o mulțime de taxe și impozite pe nimic. Ardem în spitale sau plecăm din ele cu mai multe boli decât am intrat. Cumpărăm tot, de la pansamente la cel mai scump medicament. Medicii se uită la noi în funcție de grosimea plicului. Polițiștii ne amendează pentru abateri minore, pe adevărații infractori îi invită la paranghelii. Iar pompierii te salvează numai dacă reușesc să ridice scara în timp util, că de saltele pneumatice nu prea poate fi vorba în țara noastră.

Toată România s-a revoltat după ce a văzut imaginile cu femeia din Constanța care a căzut de la etajul 6 fugind din calea flăcărilor. Dincolo de intervenția defectuoasă despre care nici nu are rost să mai discutăm, s-a pus problema lipsei unei saltele care, chiar dacă poate nu ar fi protejat-o 100%, i-ar fi oferit șanse mari să trăiască. Trist este că cele mai multe județe din țară nu au astfel de saltele. Fie că le consideră inutile, fie că nu au fonduri pentru a achiziționa așa ceva, inspectoratele pentru situații de urgență ridică din umeri neputincioase și doar speră că astfel de evenimente nu se vor petrece.

Spre exemplu, în Caraș-Severin, șansele ca o persoană aflată într-o situație similară cu cea din Constanța să fie salvată sunt la fel de mici. Asta pentru că Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin nu are în dotare nici măcar o saltea pneumatică pentru a salva victimele, iar în cazul în care ar fi nevoie de una, singura variantă este să așteptăm una din alt județ. Nici la capitolul autospecialelor de intervenție și salvare la înălțime nu stăm foarte bine. Județul are doar două astfel de mașini, una la Reșița și una la Caransebeș.

Reprezentanții ISU Caraș-Severin ne-au precizat că au în vedere achiziționarea unor saltele pneumatice în viitor, însă nu pare o misiune ușoară. O firmă specializată din Buzău ne-a dezvăluit că un astfel de mijloc de salvare poate atinge și chiar depăși prețul de 50.000 de euro. Ne referim aici la o saltea cu dimensiunea de 24 de metri pătrați, o grosime de 2,5 metri și o greutate de 350 kg. Ea vine cu o remorcă specială și cu ventilatoarele necesare, fiind potrivită pentru o cădere de la maximum 60 de metri înălțime a unei persoane de până la 150 kg.

Ministrul Bode crede ce spune?

Prețul este cu siguranță unul mult prea mare pentru orice inspectorat județean de urgență, așa că practica din ultimii ani este următoarea: consiliile județene fac achiziția, iar mai apoi donează salteaua către ISU.

Numai ministrul Bode nu vede nicio problemă în privința costurilor. Acesta spune că e anormal ca inspectoratele pentru situații de urgență să nu aibă echipamentele necesare în dotare și că vrea ca în 2021 să fie achiziționate saltele pneumatice pentru fiecare județ în parte. În prezent, spune ministrul, doar patru județe au astfel de dotări.

Păi dacă doar 4 au fost în stare să își cumpere așa ceva, nu e evident că nu e tocmai floare la ureche?

Rămâne de văzut dacă Raed Arafat, șeful DSU, va avea de unde să scoată aproape 2 milioane de euro pentru saltele gonflabile sau dacă sarcina va cădea până la urmă pe umerii consiliilor județene.

Sursă foto: Adevărul

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/