„Sfinții fără aureolă”, mișcarea anticomunistă din Munții Banatului

Iubitorii de istorie din Caransebeș sunt invitați la film. Documentarul „Sfinții fără aureolă va fi difuzat la muzeul din Caransebeș luni, 5 noiembrie, de la ora 12.00. Este un film-mărturie care aduce în fața publicului mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului, prin amintirile unor oameni ale căror destine au fost profund marcate de regimul comunist.

Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și TVR Timișoara. Prezentarea acțiunii va fi făcută de prozatoarea Nina Ceranu, președinta Fundației Orient Latin Timișoara, cu participarea regizorului Constantin Mărăscu. Filmul este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș și Fundația Culturală „ORIENT LATIN”.

Mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului a debutat după cel de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Grupurile care se opun acestui regim sunt alcătuite din intelectuali, dar și din țărani, care în condițiile grele din Munții Banatului încearcă să opună rezistență regimului de oprimare, având mereu credința că americanii vor veni să scoată România de pe harta comunismului.

Documentarul valorifică mărturiile lui Corneliu Horescu, fiul lui Spiru Blănaru, conducător al unei grupări de partizani, executat la Pădurea Verde, la Timișoara, ale poetului Iosif Caraiman, fiul partizanului Ion Caraiman, ucis în timpul luptei la Feneș, și ale scriitoarei Ileana Silveanu.

Municipiul Caransebeș este centrul Banatului de Munte, fapt pentru care Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, prezintă, în cadrul documentarului, istoricul mișcării de rezistență anticomunistă din România, aducând informații inedite.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/