„Sfinții fără aureolă”, mărturie a mișcării partizanilor din Munții Banatului

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Mișcarea de rezistență anticomunistă din Banat, văzută din ochii partizanului Nicolae Ciurică, a fost prezentată la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, o acțiune inițiată de managerul muzeului Dacian Rancu.

Cu această ocazie a fost prezentat un film documentar despre evenimentele care au condus la pierderi de vieți omenești de la începuturile Comunismului, proiecția făcând referire la ultimul partizan din Munții Banatului.

Muzeul Județean de Etnografie şi al Regimentului de Graniță Caransebeș a organizat această manifestare cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și TVR Timișoara.

Cei prezenți au putut urmări proiecția filmului documentar Sfinții fără Aureolă – Nicolae Ciurică – ultimul partizan din Munții Banatului, în regia lui Constantin Mărăscu. Acțiunea a fost prezentată de scriitoarea Nina Ceranu, președintă a Fundației Culturale Orient Latin din Timișoara. Cu această ocazie a fost lansată și cartea „Sfinți fără aureolă”, autor Constantin Mărăscu.

Sfinți fără aureolă, este un film documentar care aduce în fața publicului de această dată istoria ultimului partizan în viață din Munții Banatului – Nicolae Ciurică, care a făcut parte din grupul de rezistență anticomunistă condus de colonelul Ion Uță. Cartea Sfinți fără aureolă, a cărui autor este regizorul Constantin Mărăscu, publicată la Editura Eubeea din Timișoara, este o mărturie a luptei de rezistență anticomunistă, care a marcat istoria spațiului Banatului de Munte”, ne-a declarat directorul muzeului caransebeșean Dacian Rancu.

STPT job 1000x200

Proiectul Sfinții necunoscuți ai Banatului a început acum 10 ani și cuprinde 54 de episoade realizate pentru Televiziunea Română. M-am ambiționat și am realizat alte două episoade anul trecut, premiate pentru realizare pe TVR 1, TVR 3 și TVR Internațional. Marele necaz a fost că, cu câteva zile înainte de difuzarea filmului unul dintre personajele mele zis Cârciobu de la Rusca Teregova a decedat. Acum ciclul se continuă cu acest episod Sfinți fără Aureolă, dedicat unui om care a luptat 4 ani împotriva regimului Comunist pentru care a fost întemnițat 15 ani. Nicolae Ciurică, un personaj carismatic, din Teregova, care în prezent are 90 de ani este un om tenace care a luptat cu arma în mână. După aceste episoade realizate, după ce am stat de vorbă cu acești oameni în interviurile pe care le-am luat, fiind vorba de o istorie orală, când oamenii care au trăit acele vremuri povestesc cu simplitatea lor și spiritualitatea pe care o aveau, m-am gândit să le transpun într-o carte. Desigur nu am reușit decât 8,9 portrete și până la 54 mai am de lucru”, ne-a precizat scriitorul și omul de televiziune Constantin Mărăscu.

În cartea lui Constantin Mărăscu sunt prezentați oameni care până la urmă nu aveau nicio vină decât aceea că nu credeau în valorile pe care sistemul le impunea și cred că și acum dacă ar mai trăi câte un personaj din cărțile lui Mărăscu s-ar revolta și pentru ce se întâmplă la ora actuală”, ne-a declarat scriitoarea Nina Ceranu.

Cartea finanțată de către Fundația Orient Latin și Consiliul Județean Timiș va fi distribuită gratuit în școli și la instituții pentru că în cărțile de istorie se spune foarte puțin despre mișcarea partizanilor de la începutul anilor 1950.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/