Șeful Consiliului Județean Caraș-Severin se folosește de puterea ce i-o conferă funcția și Partidul Național Liberal, dar și de tăcerea lui Marcel Vela și a lui Nelu Popa, și continuă să-și facă de cap cu fiii săi pe Muntele Mic, unde lucrările ilegale se derulează și în prezent! Fără niciun aviz sau autorizație, fără să plătească vreun leu!
Romeo Dunca s-a făcut că plouă când a fost luat la întrebări în ședința Consiliului Județean Caraș-Severin despre lucrările de pe munte, despre excavatoarele și utilajele care brăzdează golul alpin. „Nu am nicio legătură cu lucrările de pe Muntele Mic. Ce lucrări?! Ce anume?!”, a ridicat din umeri președintele CJ.
Cam pe la aceeași oră, fiul său, Cristi Dunca, se lăuda în publicația la care familia Dunca dictează: „Am amenajat și în această vară traseele din weRIDE Bike Park. (…) Avem trasee de bicicletă în staţiune, plus urcare cu telescaunul. Așa că îi așteptăm sus pe munte pe toți cei care vor să pedaleze ziua și să danseze noaptea“. În aceeași publicație, Cristi Dunca își face reclamă la eBike-urile full suspension și bicicletele enduro pe care le închiriază cu echipamentul de protecție aferent. Afacere în toată regula!
Nimic rău până aici. Dar unde se derulează această nouă afacere a familiei Dunca?! „E adevărat, e terenul administrativ al Comunei Turnu Ruieni. Nu avem niciun contract de închiriere, de concesiune, de asociere sau de altă natură pentru zona respectivă. Nu știu cum s-au făcut acele lucrări, vom vedea ce este de făcut, voi întreba și eu autoritățile competente”, a spus pentru expressdebanat.ro Cosmin Belci, primarul comunei Turnu Ruieni. Cu alte cuvinte, s-a intrat cu tupeu și s-a pus la punct o afacere pe terenul statului. Fără niciun act, fără niciun leu plătit! La fel cum Romeo Dunca a construit cabana din masivul Brusturu, fără niciun aviz, într-o arie protejată, iar acum, când ocupă cea mai mare funcție în județ, face acolo și turism exclusivist. Pe bani mulți și foarte mulți!
Dar altceva este mai grav. Zona montană în care familia Dunca își face de cap, în care sfidează orice lege, în primul rând a bunului simț, nu e una oarecare. Acolo sunt instituite tot felul de restricții. Dar dacă puțin i-a păsat lui Romeo Dunca de Situl Natura 2000, de faptul că, ridicând ditamai cabana acolo unde ajung doar vulturii, distruge un mediu ce ar trebui conservat, de ce i-ar păsa fiului său că utilajele pe care le-a adus pentru amenajarea traseelor de mountain bike aduc, pe lângă mulți bani în conturile lor, și pagube însemnate mediului?! Am vrut și noi să-i aflăm punctul de vedere tânărului școlit în străinătate și care cerea mai alaltăieri reguli pe munte, însă n-a binevoit să răspundă solicitărilor noastre.
Ne-au răspuns însă autoritățile statului. Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Garda de Mediu Caraș-Severin și însuși președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care, în urma sesizărilor primite referitoare la săpăturile făcute de firma familiei Dunca, a urcat ieri pe Muntele Mic. Agenția pentru Protecția Mediului susține că nu a eliberat niciun aviz pentru lucrările respective. Nici nu i s-a cerut așa ceva! Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Mihai Dănuț Cepeha, a confirmat la rândul său că nu se cunoaște nimic despre lucrările respective: „Trebuie să verificăm ce se întâmplă acolo. Am să trimit pe cineva să verifice. Nu m-a sesizat nimeni până acum! Nu se poate lucra oricum într-o astfel de zonă, lucrările trebuie reglementate, trebuie avize din punct de vedere al mediului, al urbanismului”.
A văzut însă cu ochii lui cum își bate joc familia Dunca de mediul înconjurător președintele Ariilor Protejate, Vasile Cărnariu. Acesta s-a aflat ieri pe Muntele Mic și a coborât dezamăgit de felul în care cel mai important om din județ înțelege să facă turism. „Am găsit mai multe probleme pe Muntele Mic. Nu sunt numai la amenajarea domnului Dunca, ci și la ceilalți investitori din zonă. Vom vedea ce decizie putem lua după ce vom analiza împreună cu colegii se la Serviciul Teritorial Caraș și cu colegii de la ANANP central, ce măsuri putem lua în zonă ca să spunem că avem un mediu prietenos, așa cum oamenii nu sunt prietenoși cu mediul. Nu este în regulă ce a făcut acolo, nu încurajăm așa ceva, vom transmite domnului Dunca și celorlalți investitori un set de măsuri pe care trebuie să le respecte. Pe subiectul ăsta, al amenajărilor făcute la traseul de biciclete, am fost în teren, am fost sesizați, dar am constatat cu această ocazie și alte probleme”, a precizat șeful Ariilor Protejate pentru expressdebanat.ro.
În concluzie, niciun act de proprietate sau care să dea drept de folosință pe terenul respectiv, niciun aviz, nicio autorizație. Doar tupeu, sfidare, dispreț și abuz de putere. Iar într-un final, bani! Mulți bani! Asta e dezvoltarea promisă a Caraș-Severinului?! Chiar luna trecută Romeo Dunca îi obliga pe consilierii județeni PNL să aprobe un ghid pentru reglementarea construcțiilor și amenajărilor în zonele montane! Și ei sunt astfel complici la toate șmenurile imobiliare și la toate tunurile pe care le au în plan „stăpânii Munților Banatului”!