Varicela este o boală virală, cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, care apare frecvent în copilărie. Este contagioasă și necesită un tratament corespunzător pentru că, în caz contrar, pot apărea complicații severe.
Potrivit datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, înainte de pandemie se înregistrau în România în jur de 200 de cazuri de varicelă, la 100.000 de locuitori.
„Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă, așa cum era de așteptat primăvara, cu o boală foarte sâcâitoare, apărută recent la copiii lor – varicela. Pe lângă spaima estetică, puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase”, a explicat medicul Mihai Craiu într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Doctorul atrage atenția asupra faptului că varicela nu se tratează cu antibiotice, iar în cazul aspirinei pot apărea complicații severe, unele chiar mortale.
„Două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă: poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești, cât și ECDC. Două doze, începând cu 11 luni, cel mai rapid. Și doi – pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir. Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine. Și nici cu aspirina pentru că poate apărea o complicație mortală – sindromul Reye sau ibuprofen după ce a apărut erupția cu vezicule și pustule”, a mai spus medicul Mihai Craiu.