Sfânta Maria Mică, ziua în care rândunelele își iau zborul, iar mamele se roagă pentru prunci!

Ziua de 8 septembrie este zi sfântă pentru români. Astăzi se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, zi numită în popor Sfânta Maria Mică, în care se marchează sfârșitul verii și începutul toamnei.

Tocmai de aceea umblă în limbajul popular vorba „A trecut Sfânta Marie, spurcă câinii-n pălărie”. Tot astăzi, tradiția spune că rândunelele încep să-și facă bagajele și să zboare spre țările calde. De asemenea, de astăzi cărășenii se pregătesc de muncă. După o vară trudită cu săditul, Sfânta Maria Mică anunță începutul sezonului recoltei. Se dă, astfel, startul la lucrările agricole, iar noul anotimp își intră oficial în drepturi.

Cele mai multe rugăciuni sunt rostite însă, astăzi, pentru prunci. Fiind ziua Maicii Domnului, toate rugăciunile curate pentru copii și nașteri sunt ascultate cu sfințenie. Astfel, din străbuni, femeile se roagă în ziua de Sfânta Maria Mică fie pentru naștere ușoară, fie pentru a avea cât mai curând un copil.

La fiecare sărbătoare superstițiile populare sunt multe, iar Ziua Nașterii Maicii Domnului nu se abate de la tradiție. Astfel, în popor se spune că pe data de 8 septembrie bărbații nu au voie să meșterească sau să facă treburi prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă, să gătească sau să spele rufe. În caz contrar, există riscul atragerii răului asupra familiei. Bărbații se pot lovi, iar gospodinele își vor arde mâncarea pe foc. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia, dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat încă plante medicinale din natură pentru tratamente naturiste nu trebuie să mai facă acest lucru, pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

Și sufletul morților este amintit astăzi. De Nașterea Maicii Domnului se obișnuiește să fie împărțiți struguri şi prune pentru sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.