Sezon de risc pentru pesta porcină. Autoritățile transmit măsurile de siguranță pentru agricultori!

Pesta porcină africană a afectat în anii trecuți destul de serios și România. Chiar în Timiș s-a dat alarma în primăvară, fiind raportate mai multe decese în comuna Belinț. Agricultorii sunt sfătuiți de autorități să ia măsurile de siguranță necesare, deoarece perioada caldă este vârful de răspândire a virusului ce poate decima suinele din ferme și gospodării.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Serviciul Control Oficial Sănătate Animală, le recomandă agricultorilor să ia câteva măsuri. În primul rând, să dezinfecteze toate mașinile agricole, combinele, tractoarele la ieșirile de pe tarlale, de fiecare dată. De asemenea, toate mașinile sau vehiculele hipo folosite la încărcarea furajelor sau a legumelor vor fi dezinfectate la ieșirea de pe terenul agricol. Același lucru e  valabil și la mașinile și vehiculele hipo utilizate pentru exploatarea pădurilor. 

În ceea ce privește dezinfecția mijloacelor de transport, autoritățile recomandă să fie făcută de personal instruit, cu mijloace de dezinfecție portabile (ex: vermorel, atomizoare etc).