Serviciul de salubritate al Caransebeșului, subjugat de taxele de depunere a gunoiului!

Ședința extraordinară de Consiliu Local de la Caransebeș s-a încheiat într-un timp record, asta după ce singurul punct important de pe ordinea de zi a fost retras de primarul Felix Borcean, pentru a încerca să se găsească soluții de a nu majora tariful la gunoi.

Al doilea punct de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, care a fost și aprobat, face referire la prelungirea termenului de atribuire în folosință gratuită a spațiului destinat substației de Ambulanță Caransebeș, pe o perioadă de 5 ani, termen ce expira mâine, 17 ianuarie.

Felix Borcean dorește o consfătuire și cu asociațiile de proprietari înainte de a se decide aplicarea majorării la metrul cub de gunoi.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Potrivit directorului Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu, taxa pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, este stipulată în Legea 384/2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 31/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, dată de Guvernul Ponta, a intrat abia acum în vigoare, pentru că guvernele precedente au tot amânat aplicarea ei. „Poate că era mai bine ca să se introducă treptat o anumită sumă până la cei 80 de lei și populația nu ar fi resimțit atât de aspru aplicarea ei”, spune directorul Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu.

Raportarea anuală a serviciului de salubritate este de 6.000 de tone de gunoi pe an ridicat de pe raza municipiului Caransebeș, ceea ce înseamnă 500 de tone pe lună. La un calcul simplu, la taxa de depozitare la Oradea, unde există contract până în luna iunie 2017, de 20 de euro, adică 90 de lei pe tonă, se adaugă alți 80 de lei, ceea ce înseamnă un preț de 200 de lei pe tona de gunoi. Practic, taxa s-a dublat și, odată cu ea, costurile societății Transal Urbis. Dacă până acum se cheltuiau pe lună în jur de 50.000 de lei doar taxa de depozitare plus costurile de transport, de la 1 ianuarie Transal achită 100.000 de lei.

Rămâne de văzut în urma întâlnirii conducerii Transal, a Primăriei cu președinții asociațiilor de proprietari și reprezentanții societăților comerciale, care va fi prețul resimțit de populație în urma deciziei noului Guvern Grindeanu.

banner 970 x 250