În ședința ordinară din luna iulie, consilierii reșițeni au aprobat o inițiativă prin care Reșița intră în asociere cu Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), cu scopul de a realiza, în Parcul Industrial, de pe Valea Țerovei, o hală, care să reprezinte un cluster IT sau, mai bine zis, o database pentru servere.
„Cu alte cuvinte, Parcul Industrial beneficiază de două, trei avantaje foarte mari: avem curent aproape nelimitat prin stația de 20.000 de kilovolți din apropiere care deservea industria din Mociur turnate și coxochimică. Avem curent foarte mult pentru că acest gen de servicii de database are nevoie de foarte mult curent electric și pentru servere, vorbim de o pădure de servere ce pot găzdui site-uri gen Amazon, gen Google, Facebook sau Instagram. În afară de curent electric pentru servere și pentru răcire, avem internet de mare viteză în Reșița pentru că suntem parcurși de o rețea de internet de viteză care face legătura de la Timișoara cu Serbia sau alte zone“, a mărturisit primarul Ioan Popa.
Potrivit edilului-șef, asocierea va genera câteva chestiuni pozitive: una, că această activitate, dacă va fi finanțată prin fonduri europene, va genera între 50 și 100 locuri de muncă bine plătite în domeniul IT, care ca trebui să asigure mentenanța și eventual dezvoltarea de produs. „În același timp, punem Reșița pe harta IT-ului din punctul ăsta de vedere și este și o sincronizare a orașului pentru că orice obiectiv de genul acesta propune și o zonă de securitate mult mai serioasă. Proiectul cu această Asociație, care conține Politehnica din Timișoara și câteva firme private mari din Timișoara și din zona Banatului, se va numi Banat Software și axa de finanțare pe care se depune proiectul se închide undeva la sfârșitul lunii august“, a ținut să precizeze Popa.
În aceeași ședință, consilierii au aprobat și concesionarea acestui teren în Parcul Industrial cu cotă zero, fiind practic contribuția municipalității în proiect. În afară de taxa de participare în această asociație, nu presupune alte costuri investiționale pentru Reșița. În cazul în care nu va ieși proiectul, dacă nu se va realiza în doi ani de zile, terenul va fi redisponibilizat pentru alte investiții.