Amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei pentru angajatorii care ingnoră obligaţiile faţă de salariaţi pe timp de caniculă

Angajatorii care nu respectă prevederile legale referitoare la perioadele cu temperaturi ce depășesc 37°C riscă să fie amendați cu până la 2.500 de lei, avertizează inspectorii de muncă din cadrul ITM, aceștia reamintind totodată că pentru a putea da randament și pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime, angajaților trebuie să li se asigure câteva condiții minime, ca de exemplu: apă și alternarea perioadelor de muncă cu cele de pauză.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin a adus în atenția angajatorilor un set minimal de măsuri pentru perioadele caniculare, printre acestea putându-se enumera:

– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

– asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

– alternarea efortului dinamic cu cel static;

– alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite;

– pentru menţinerea stării de sănătate, angajaților trebuie să li se asigure apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie.

Referitor la angajatorii care se află în imposibilitatea de a asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

În instituţiile şi unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducătorii instituţiilor.

„Pentru a evita pericolele iminente, recomandăm tuturor angajatorilor să-şi organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajaţi, fără a pierde din vedere faptul că sunt pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1.500 lei şi 2.500 lei atunci când nu respectă O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”, au ţinut să transmită reprezentanţii ITM Caraş-Severin.

Sursa foto principal: .ebihoreanul.ro.

Sursa foto: hunedoaralibera.ro.