„Serile de poezie de la Ilidia” intră în tradiția locului

Asociația „Ilidia Historical Village” și Protopopiatul Greco-Catolic Oravița organizează, în acest sfârșit de săptămână, „Serile de poezie de la Ilidia” și cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs de literatură „Dr. Ion Țeicu”.

Sâmbătă, de la ora 12.30 va avea loc un medalion comemorativ cu titlul „Ilidia și Marea Unire”, dr. Ion Țeicu, pr. greco-catolic Ion Covrig – participanți la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. De la ora 14.00 va avea loc prezentarea lucrărilor nominalizate pentru premiere, în lectura autorilor, iar de la ora 16.00 va avea loc o întâlnire cu medicul de renume mondial – scriitorul Dimitrie Grama, nepotul doctorului Ion Țeicu și urmașii preotului Ion Covrig.

Manifestarea va continua cu lansări de carte cu autori din toate regiunile României Mari, laureați la edițiile „Serilor de poezie de la Ilidia”.

Cu această ocazie, de la ora 17.30 va fi dezvelită și sfințită placa memorială pe casa preotului greco-catolic Ion Covrig.

Juriul concursului de poezie va decerna premiile „Serile de poezie de la Ilidia” și pe cele ale Festivalului-concurs de literatură „Dr. Ion Țeicu” la Casa de vacanță Andreea Lazăr din Ilidia, de la ora 19.00. Vor fi prezenți Adam Măran, președintele asociației „Ilidia Historical Village”, și Ovidiu Cozmuța, preot-protopop greco catolic la Oravița.

Evenimentul se adaugă șirului de manifestări naționale dedicate aniversării centenarului Marii Uniri, organizatorii dorind să aducă omagii memoriei personalităților locale ce s-au implicat activ în săvârșirea actului unirii.

Preotul greco-catolic Ion Covrig și doctorul Ion Țeicu au fost personalități importante ale Ilidiei, astfel că în 1918 au primit acreditările comunității locale pentru a se alătura delegației bănățene în scopul reprezentării dorințelor de unitate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Preotul Ion Covrig a fost inițiator al mișcării de reîntregire a României Mari, cauză pentru care în 1913 a fost deschis un proces politic împotriva lui, iar în 1916 a fost încarcerat la Sopron (Ungaria). La 1 decembrie 1918 este numit comandant al gărzii naționale din zona Oravița, iar în 1929 a fost decorat cu „Coroana României” în grad de ofițer, Meritul Cultural pentru Biserică clasa II și Medalia „Ferdinand”.

Profesorul și doctorul Ion Țeicu, supranumit de către întreaga comunitate ”„medicul săracilor” datorită implicării active și neobosite în ajutorarea celor mulți și necăjiți, a fost promotor al ideii de unitate a tuturor românilor. El a continuat activitatea profesională și politică după 1918. Ca semn de apreciere și recunoaștere a implicării sale în împlinirea visului secular, după 1926 (când se înființează județul Căraș cu capitala la Oravița) el a fost numit prefect al acestui nou înființat județ.

Asociația „Ilidia Historical Village”, organizatoare manifestărilor, a fost înființată în anul 2013 și are drept scop promovarea culturii și salvarea patrimoniului local (istoric, natural și construit), unul dintre dezideratele asociației fiind reclasificarea satului, dorindu-se atribuirea clasificării de sit rural protejat sau ansamblu rural istoric.

Evenimentul, organizat de către Protopopiatul Greco-Catolic Oravița, Asociația „Ilidia Historical Village” și poetul Nicolae Pătruț, este unul privat, anul acesta ajungând la a patra ediție consecutivă.