Senzori de monitorizare și măsurare a calității aerului, amplasați în mai multe zone din Timișoara

Primăria Timișoara vrea să încheie un parteneriat cu o fundație în baza căruia vor fi instalate în 16 locuri din oraș stații care să monitorizeze calitatea aerului. În prezent, în Timișoara sunt doar 4 astfel de stații. 

„Acest parteneriat ne va ajuta să creștem de patru ori capacitatea noastră de a afla în timp real calitatea aerului și problemele de mediu din Timișoara. Prin acest parteneriat, Fundația Eta2U va asigura aloca acești senzori, care vor rămâne în proprietatea fundației, și se va ocupa de funcționarea întregii rețele, precum și de serviciul de monitorizare. Primăria va asigura suportul tehnic, se va ocupa de obținerea avizelor necesare și va estima costurile de montare și racordare a senzorilor la rețeaua de energie electrică. Toate aceste costuri vor fi cuprinse în bugetul pe anul 2021.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Pe lângă datele meteo, cele 16 stații vor monitoriza și concentrațiile de particule în aer. Autoritățile spun că acestea au un consum redus de energie electrică, de aproximativ 1,6 kilowați-oră/lună.

leader board 728 x 90 px

Stațiile ar urma să fie amplasate în: Calea Șagului, lângă intersecția cu Ana Ipătescu; Liviu Rebreanu, lângă intersecția cu Brâncoveanu; Surorile Martir Caceu, lângă intersecția cu Ripensia; Take Ionescu, lângă intersecția cu Mihail Kogălniceanu; Calea Aradului, zona intersecției cu Miresei; Calea Aradului, zona intersecției cu Liege; Gheorghe Lazăr, lângă intersecția cu Circumvalațiunii; Bd. Cetății, în zona intersecției cu strada Cloșca; Pasajul Jiu; Strada Budai Deleanu, în zona intersecției strada Iuliu Maniu; Bd. Vasile Pârvan – în zona Pieței Leonardo da Vinci; Strada Divizia 9 Cavalerie – în zona intersecției intersecție cu strada Sever Bocu; Intersecția AEM – Calea Buziașului (posibilitate comparație cu Stația TM4 a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului – RNMCA); Strada Ion Mihalache – în zona intersecției cu strada Andrei Șaguna; Strada Gării, în zona intrării ELBA și Strada Aristide Demetriade – în zona intersecției cu strada Frigului (Zona Continental).

„Vom putea, cu ajutorul autorităților de mediu, să identificăm rapid și exact poluatorii din oraș și, în același timp, să avertizăm timișorenii. Deoarece datele vor fi publice și actualizate în timp real și timișorenii își vor putea forma o imagine corectă asupra poluării din oraș și vor vedea dacă măsurile pe care le vom lua vor îmbunătăți real calitatea aerului pe care îl respirăm cu toții.”, a mai spus Dominic Fritz.

Acordul de parteneriat urmează să fie înaintat consilierilor locali spre aprobare și are o durată de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.