SENTINȚĂ. Profesori condamnați în dosarul „BAC pe pile pentru VIP-uri”!

Doi profesori, Florin Fărcășescu și Mirela Georgeta Milotin, primul fiind chiar preşedinte la Centrul Zonal de Evaluare de la Grupul Şcolar de Construcţii Montaj Reşiţa, în perioada iunie-iulie 2011, respectiv preşedinte la Centrul de Examen de la Liceul Traian Lalescu din Reşiţa, în perioada august-septembrie 2011, au fost găsiți vinovați pentru fapte de corupție!

Judecătoria Reșița s-a pronunțat în primă instanță în dosarul penal care i-a vizat pe profesorii Fărcășescu și Milotin, în sarcina cărora s-a reținut că i-au favorizat pe mai mulți dintre candidaţii ce au participat la examenele de Bacalaureat şi au determinat alţi funcţionari publici ce au deţinut o anumită funcţie în cadrul sesiunilor de Bacalaureat să favorizeze odraslele VIP-urilor. Nu mai puțin de 46 de acte materiale au fost reținute de instanță în sarcina lui Florin Fărcășescu în ceea ce privește săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor” ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată. Drept consecință, i-a aplicat o pedapsă de 2 ani închisoare. Alte 11 acte materiale ale infracțiunii de instigare la „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor” ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată, i-au adus o altă pedeapsă: un an închisoare. Instanța a contopit pedepsele şi a aplicat în final pedeapsa cea mai grea, aceea de doi ani închisoare! Cu suspendare condiţionată a executării, pe un termen de încercare cu durata de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale.

Pentru săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor” (7 acte materiale), instigare la „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor” (6 acte materiale), ca infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (2 acte materiale) în formă continuată și complicitate la uz de fals în formă continuată, Mirela Georgeta Milotin a fost condamnată la pedeapsa de 1 an închisoare pe care a sporit-o cu şase luni, inculpata urmând a executa în final pedeapsa rezultantă de 1 an şi 6 luni închisoare. Instanța a dispus și în cazul ei suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare cu durata de 3 ani şi 6 luni, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale.

leader board 728 x 90 px

Florin Fărcăşescu şi Mirela Georgeta Milotin au mai fost obligați la plata sumei de câte 4.500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea Judecătoriei Reșița e supusă căii de atac.