Sentinţă definitivă: Aurel Miclea, fostul primar al comunei Bozovici, condamnat pentru luare de mită!

Denunțat de către Romică Anculia, fostul director al APIA Caraș-Severin, că ar fi luat mită de la doi oameni de afaceri Aurel Miclea, fostul primar PDL al comunei Bozovici, actualmente consilier județean PNL, a fost găsit vinovat pentru luare de mită și achitat de acuzație de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de către Curtea de Apel Timișoara, sentința fiind definitivă.

Inițial și Tribunalul Arad îl găsise vinovat și l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Ulterior, Curtea de Apel Timișoara a mai îndulcit pedeapsa și a suspendat executarea acesteia pe un termen de încercare de cinci ani. De asemenea, instanța din Timișoara a suspendat și executarea pedepselor accesorii, dar nu și pe cele complementare, prevăzute de sentința Tribunalului Arad și menținute în apel. Astfel, Miclea pierde posibilitatea de a alege și a fi ales, interdicție pe care o are ca pedeapsă complementară, ca și interdicția de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, fapt pentru care va pierde calitatea de consilier județean.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2011-2012, Romică Anculia și primarul Aurel Miclea au iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii de infracţiuni, la care au aderat ulterior și cei doi oameni de afaceri. Concret, membrii asocierii au urmărit atribuirea, de către primarul Aurel Miclea, în mod discreţionar, a unor contracte de concesiune a pajiştilor comunei Bozovici. Astfel, prin mijlocirea lui Romică Anculia, oamenii de afaceri Vasile Sauca și Eftime Darius Văcariu i-au remis edilului comunei Bozovici sumele de 135.000 de lei, respectiv 15.000 de lei. Ca urmare a acestor înţelegeri, susțin procurorii anticorupție, în data de 11 mai 2012, Aurel Miclea a redactat contractul de concesiune cu titlu gratuit avut în vedere cu Vasile Sauca, ce privea o suprafaţă de 365,62 ha păşune aparţinând comunei Bozovici. Ca urmare a arestării preventive a lui Anculia, nu s-a mai încheiat şi contractul de concesiune a unor suprafeţe de păşune aparţinând comunei Bozovici cu Eftime Darius Văcariu, mai arată procurorii DNA.

Contactat imediat ce a fost trimis în judecată de către Express de Banat, Aurel Miclea se declara nevinovat și spunea că, dacă va fi găsit vinovat, va demisiona din funcția de consilier județean. „Aurel Miclea a dezminţit informaţiile primite pe surse şi a precizat că nicio prevedere din statutul PNL nu îl obligă să demisioneze din forul judeţean“. Cât priveşte codul de integritate, spune Aurel Miclea, „acela era valabil pentru candidaturi, nicidecum nu se poate aplica acum. În schimb, statutul spune că trebuie să demisionez dacă sunt condamnat. Deocamdată nu am nicio condamnare, nu am trecut nici măcar de faza preliminară. Să vedem, poate se reîntoarce dosarul la DNA. Procurorii n-au nimic împotriva mea, decât declaraţia lui Romică Anculia! Pe cei doi oameni de afaceri eu nici nu-i cunoşteam la vremea aceea”. Fostul edil din Bozovici nu excludea, însă, să demisioneze din forul judeţean dacă prin absurd este găsit vinovat şi spunea că va respecta statutul PNL. A repetat însă că se consideră nevinovat şi că procurorii n-au probe serioase împotriva sa, după cum îl citam noi la acea vreme. Dar iată că judecătorii au decis, definitiv și irevocabil, că Aurel Miclea este vinovat și l-au obligat să înapoieze și cei 150.000 de lei primiți mită, care intră pe confiscare specială!