Senatul a decis: deținuții care stau în condiții necorespunzătoare beneficiază de reducerea pedepsei!

Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege prin care deținuților care execută pedepse în condiţii de supraaglomerare li se oferă o compensare. Pentru fiecare 30 de zile de detenţie, li se vor scădea încă 3 zile din pedeapsa aplicată.

„La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere indiferent de regimul de executare a pedepsei ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate, în spaţiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată”, potrivit modificării aduse Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, iniţiată de Guvern.

Se consideră executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei la numărul de persoane cazate în respectiva cameră, potrivit proiectului de lege.

Prevederea nu se aplică însă persoanelor despăgubite pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada vizată.

„Persoanele care au fost puse în libertate la expirarea duratei pedepsei închisorii, deşi au fost propuse pentru liberare condiţionată, cu luarea în considerare a articolului 55 indice 1 din Legea 254/2013 pot solicita despăgubiri la instanţa civilă”, potrivit sursei citate.

Plenul a respins amendamentele UDMR menite să pună în regimuri de detenţie diferite persoane condamnate pentru fapte comise cu violenţă şi cele condamnate pentru fapte săvârşite fără violenţă.

„Proiectul îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţiile de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. (…) Proiectul de lege a fost iniţiat ca urmare a contestării de către CEDO, pe parcursul mai multor ani, a problemelor sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile de detenţie, printr-o serie de hotărâri”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat cu 117 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi nicio abţinere.

Senatul este prima cameră sesizată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/