Senatorul PSD Ionuț Chisăliță: „Vom dedica anul 2019 investițiilor! Bugetul este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%!”

Parlamentarul cărășean respinge aproape fiecare critică pe care opoziția o aduce vizavi de modul în care coaliția de guvernare a construit bugetul pe anul 2019.

Chisăliță spune că bugetul este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, o valoare a PIB de 1.022,5 miliarde de lei, fiind pentru prima dată când valoarea PIB-ului depășește 1.000 de miliarde de lei. Social-democratul anunță și câștigul salarial brut. 5.163. Iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane!

În primii trei ani de guvernare ai actualei majorităţi parlamentare, remarcă senatorul Chisăliță, Produsul Intern Brut va creşte cu peste 33 de procente, iar salariul mediu net va fi de 3.080 de lei. Cu peste 50% mai mare față de anul 2016! „Este foarte important de precizat faptul că Bugetul de pensii este în acest an pe excedent ca urmare a politicilor Guvernului României, cu 0,2% din PIB. Măsura trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat a adus beneficii în economie. Bugetul pentru 2019 asigură finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public și a susținerii politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare”, a explicat Ionuț Chisăliță.

Îndeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare presupune cheltuieli totale în valoare de 368, 8 miliarde de lei, cei mai mulți bani mergând spre asistenţa socială. Urmează cheltuielile de personal și investițiile. Sume importante sunt alocate și pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene.
Creşterea veniturilor va fi simțită de un număr foarte mare de români, mai subliniază senatorul PSD. Un prim exemplu ar fi majorarea de la 1 ianuarie 2019 a salariilor de bază cu 1/4 din diferența pentru perioada 2018-2022 pentru personalul plătit din fonduri publice. Acesta amintește totodată că, de la aceeași dată, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.080 lei, cu 10% mai mult faţă de 2018! Acordarea de vouchere de vacanță în limita a 1450 lei/angajat și acordarea indemnizaţiei de hrană în echivalentul a două salarii minime pe economie, respectiv 4160 de lei, sunt alte realizări ale coaliției de guvernare PSD-ALDE. Dar tot la acest capitol, Chisăliță aduce în discuție majorarea punctului de pensie cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, care se va face începând cu 1 septembrie 2019. Dată de la care indemnizația socială pentru pensionari garantată se majorează cu 10%, respectiv de la 640 lei la 704 lei.

Bugetul este echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare. În sănătate, ne dorim ca românii să beneficieze de servicii medicale cu o calitate comparabilă cu orice țară Europeană. Cheltuielile pentru sănătate ale Ministerului Sănătății și ale Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, din care s-au dedus sumele care se transferă din bugetul ministerului în bugetul Fondului, prezintă o creștere cu 6 miliarde lei. Celui de al doilea domeniu prioritar, Educația, alocăm cu 9,8 miliarde de lei mai mult decât în 2018. Mai mult decât atât, vom dedica anul 2019 investițiilor. Acest domeniu va primi în plus 15,4 miliarde faţă de anul trecut din care 6 miliarde vor merge la Transporturi – Ionuț Chisăliță, senator PSD