Senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă recidivează! Acum, pentru respectarea Convenţiei ONU privind persoanele cu dizabilităţi!

Parlamentarul de Caraş-Severin a depus astăzi, la Biroul Permanent al Senatului, un nou proiect legislativ. Principalul iniţiator este chiar Ionuţ Chisăliţă.

Senatorul social-democrat propune, pe această cale, modificarea Legii nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Scopul urmărit este realizarea unei mai bune implementări a Convenţiei ONU, pentru toate persoanele cu dizabilitati din România.

„Consiliul de Monitorizare nu are la ora actuală decât prerogative de monitorizare pentru 23.500 persoane cu dizabilităţi, fapt ce îngrădeşte dreptul majorităţii persoanelor cu dizabilităţi neinstituţtionalizate, care reprezintă 96% din numărul total al persoanelor cu dizabilităţi din România!, de a avea un mecanism independent de protejare, promovare şi monitorizare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi“, explică senatorul Chisăliţă.

Dintre schimbările preconizate prin adoptarea propunerii legislative, parlamentarul PSD aminteşte: extinderea atribuţiilor Consiliului de Monitorizare astfel încât rolul acestuia să fie în concordanţă cu prevederile art. 33(2) din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi; dreptul de a promova, proteja şi monitoriza implementarea prevederilor Convenţiei ONU pentru toate persoanele cu dizabilităţi din România; îmbunătăţirea substanţială a actului de monitorizare a procesului de implementare a Convenţiei ONU.

„Consiliul de Monitorizare, aflat în subordinea Senatului, de vreo 3 ani nu mai lucrează aşa cum ar trebui! Adoptarea acestui proiect de modificare şi completare a Legii nr. 8/2016, introdus în procedură de urgenţă, va avea efecte benefice asupra calităţii vieţii tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România, dar şi asupra persoanelor din spitale sau din căminele de bătrâni“, a explicat, pentru cititorii expressdebanat.ro, senatorul PSD Ioan-Narcis Chisăliţă.

Social-democratul nu este la prima sa iniţiativă legislativă în calitate de senator. Precedenta a vizat modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, în sensul scutirii la plata impozitului pe clădirea de domiciliu, pe terenul aferent acesteia, precum și a impozitului pe autoturism, pentru aparținătorii legali ai adulților cu handicap grav sau accentuat. Acest proiect a fost votat în Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor.