Parlamentarul PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, trage un semnal de alarmă chiar înainte ca premierul Florin Cîțu să prezinte în Parlament Planul Național de Redresare și Reziliență! România se îngroapă în datorii!
Social-democratul spune că dezvoltarea României prin PNRR, așa cum tot promite coaliția de guvernare, e doar o mare minciună. „PNRR-ul Guvernului Cîțu ascunde un Plan Sinistru de Austeritate pentru România, pe care eu și colegii mei din PSD nu-l vom susține niciodată! Acest Plan taie venituri-pensii, salarii și alocații, amputează grav puterea de cumpărare, anulează facilități, crește taxe și impozite. Nu mai e vorba de un Plan de Redresare și Reziliență, ci un Plan Sinistru de Austeritate! Este o mare minciună că România are 29 de miliarde din PNRR, o minciună întreținută de Iohannis, Cîțu și Ghinea. În realitate, România are doar 14 miliarde de la UE pentru PNRR! Diferența, de 15 miliarde de euro, este un împrumut de tip FMI care va pune un jug social crâncen pe România!”, a punctat senatorul Mocioalcă.
Parlamentarul îl acuză pe premierul Cîțu că a încercat să ascundă românilor aceste lucruri, că a împachetat totul bine și frumos pentru a le crea iluzii. Împrumutul de 15 miliarde de euro va avea efecte nocive grave asupra populației, firmelor românești și nivelului de trai. Ion Mocioalcă dă și câteva exemple: înghețarea pensiilor și salariilor pe 5 ani, înghețarea alocațiilor sau creșterea vârstei de pensionare, confirmată de ministrul Turcan, creșterea unor taxe în zona IT și în zona IMM-urilor unde se ofereau stimulente pentru susținerea acestor sectoare și cel puțin dublarea impozitelor pe proprietate la persoanele fizice.
„Din toate aceste motive/condiționalități dure, restul celorlalte state UE, cu excepția Italiei, au refuzat împrumutul din PNRR, pentru că nu vor să-și pună acest jug social și s-au rezumat doar la accesarea grant-urilor, respectiv a sumelor nerambursabile.”, subliniază parlamentarul cărășean.
Și toate acestea după ce România are deficite bugetare record de 9,2% din PIB (sistem ESA) în 2020 și 8% din PIB în 2021, are cel mai mic procent din PIB alocat pentru stimularea economiei dintre țările UE (2,3% din PIB) și s-a situat pe ultimele locuri în clasamentul FMI, mai jos decât Kenya, Tunisia sau Ghana și după ce datoria guvernamentală a crescut accelerat, de la 34,6% din PIB (în octombrie 2019) la 48% în prezent! Ar mai fi de spus că România se împrumută la dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE, de 21 de ori mai scump decât Bulgaria și de 3 ori mai scump decât Grecia, dar și că ritmul nesustenabil de îndatorare, 31 de miliarde euro în ultimul an şi jumătate, adică peste un sfert din datoria publică a României, îi îngrijorează pe creditori.