UPDATE. Senatorul Ionuț Chisăliță, aplaudat la depunerea jurământului

Potrivit Regulamentului Senatului, Camera Superioară a Parlamentului este legal constituită după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori. Validarea mandatului presupune confirmarea alegerii senatorului, precum și depunerea jurământului de către acesta.

Primul senator care a depus jurământul a fost Călin Popescu-Tăriceanu, deoarece acesta a plecat la consultările de la Cotroceni. Ulterior, depunerea jurământului s-a desfășurat în ordine alfabetică.

Aproape jumătate dintre senatori și-au făcut cruce după depunerea jurământului, iar senatorii UDMR au spus formula religioasă „Așa să mă ajute Dumnezeu” atât în română, cât și în maghiară.

Singurul senator aplaudat după depunerea jurământului a fost reșițeanul Ionuț Narcis Chisăliță. Acesta, imobilizat într-un scaun cu rotile, nu a rostit jurământul de la tribună, ci din banca destinată membrilor Guvernului. „Azi am depus «JURĂMÂNTUL DE CREDINȚĂ»! Am jurat cu mâna pe Biblie și Constituție, cu emoție și dorința să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de cetățeni!”, a declarat acesta. Imediat după depunerea jurământului, acesta a fost felicitat de președintele de ședință, academicianul Leon Dănăilă, dar și de către senatorul PSD Cristian Rădulescu.

Dornic să rezolve cât mai repede promisiunile din campanile, Ionuț Chisăliță s-a întâlnit deja cu președinta Consiliului Național al Dizabilității. „Prima întâlnire! Printre promisiunile din campanie a fost și grija faţă de persoanele cu dizabilităţi! Prima discuţie cu Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilităţii”, a scris Chisăliță pe pagina de facebook. De asemenea, acesta a avut nevoie de o urnă specială pentru a-și exercita primul vot în Senat, acela fiind, potrivit spuselor sale, pentru ca președintele Senatului să fie Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE, 22 decembrie, ora 12.00

Ionuț Chisăliță a fost propus de Partidul Social Democrat pentru funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Drepturile Omului. Senatorul se arată încrezător că, din această postură, va reuși să implementeze proiectele pe care le are în plan. „La propunerea liderului de Grup PSD Serban Nicolae, am fost nominalizat și votat ca VICEPREȘEDINTE al Comisiei pentru Drepturile Omului! Sunt convins că din această postură voi putea realiza multe din ceea ce mi-am propus!!”