Semne mari de întrebare! Stația de epurare a apelor reziduale din Lugoj a fost preluată forțat de Meridian 22, la presiunea Primăriei!

Raportul Camerei de Conturi Timiș din cadrul Curții de Conturi a României privind societatea de apă-canal din Lugoj, Meridian 22, cuprinde mai multe aspecte negative, consemnate în nota de conciliere încheiată între reprezentanții celor două părți.

Un capitol aparte a fost consacrat contractului de concesiune – delegare a gestiunii serviciilor comunitare de alimentare cu apă și canalizare, încheiat cu Municipiul Lugoj pentru stația de epurare a apelor reziduale, o investiție care a înghițit 6 milioane de euro și este doar parțial funcțională. Raportorii au constatat nereguli în ceea ce privește preluarea în administrare a stației de epurare, fără ca aceasta să funcționeze normal.

„La nivelul societății Meridian 22 SA Lugoj au fost angajate cheltuieli cu salariile angajaților proprii, cât și cu materialele consumate, pentru lucrările realizate la Stația de Epurare Jabăr, în scopul punerii în funcțiune a treptei biologice (la care au fost efectuate intervenții), în condițiile în care acesta era obligat să preia tot sistemul în stare de funcționare, cu toate avizele necesare, de la delegatar (Primăria Municipiului Lugoj), acesta fiind beneficiarul contractelor de execuție lucrări de modernizare, dar și a celui de servicii de punere în funcțiune”, se arată în nota de conciliere încheiată între părți.

Auditorii externi recomandă, ca măsuri concrete, stabilirea prejudiciului constând în totalitatea cheltuielilor angajate pentru punerea în funcțiune a stației de la Jabăr, în condițiile în care acesta era atributul delegatarului (Municipiul Lugoj), precum și recuperarea prejudiciului, împreună cu foloasele nerealizate.

Solicitat să răspundă pe acest subiect, primarul Francisc Boldea spune că, „lunar, Meridian 22 încasează între 700.000 și 800.000 lei, bani pentru apă și canal, de la populație și agenții economici din municipiu. Banii s-au încasat neîntrerupt, inclusiv în perioada 2008-2013, când la Stația de Epurare de la Jabăr s-a derulat un proiect general de modernizare. În timp, ca urmare a exploatării stației, e normal să fie necesare anumite lucrări de întreținere și reparație. Și tot normal este ca aceste lucrări să fie făcute din sumele încasate din apă și canal. Nu există cadru legal în care o societate să ia bani pentru servicii de apă-canal, iar beneficiarul, în cazul de față Primăria Municipiului Lugoj, să execute reparațiile necesare la stația de epurare și uzinele de apă. E vorba de înlocuirea furtunelor, a pompelor arse, reparația sitelor mecanice de filtrare, întreținerea digului de protecție de la stația de epurare, precum și de asigurarea substanțelor chimice necesare tratării apelor uzate”.

Primarul subliniază că totuși nu este vorba despre sume mari: „În toți acești ani de exploatare a stației, au fost făcute câteva reparații minimale, însumând 50.000-60.000 de lei”. Pe acest subiect, adaugă edilul șef, cei de la Curtea de Conturi nu au vorbit cu reprezentanții Primăriei, ci doar cu cei ai „Meridianului”. Documentul arată că „referitor la această constatare nu au rămas puncte de vedere diferite între echipa de audit și conducerea societății”. Cu alte cuvinte, „Meridianul”, prins între Primărie și Curtea de Conturi, rămâne bun de plată, trebuind să achite lucrările reclamate la stația de epurare.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/