GEC Nera adună semnături

ONG-ul GEC Nera a epuizat fondurile europene pentru proiectul prin care au informat oamenii despre efectele nocive ale poluării cu praf steril de Moldomin Moldova-Nouă. Lupta însă, trebuie dusă mai departe. Voluntarii nu cedează și nici nu renunță la ideea de a duce o viață „curată” în Clisura Dunării.

Dacă cel mai important obiectiv realizat în anul 2011 a fost elaborarea unul plan local de măsuri pentru combaterea poluării cu praf steril, în 2012, voluntarii caută soluții să își pună ideile în aplicare și să îi convingă pe mai marii de la Guvern că trebuie să investească sume importante de bani în eliminarea poluării. Aceasta produce anual pagube de 4-5 milioane de euro numai pe teritoriul Serbiei și îi îmbolnăvește pe oameni de cancer. „În etapa următoare, vom aduna 5.000 de semnături, astfel încât să îi convingem pe cei care ne conduc să aloce fonduri pentru ecologizarea iazului de decantare de la Moldomin Moldova-Nouă”, a spus Cornel Popovici Sturza, coordonatorul de proiect.

Acesta le-a atras atenția locuitorilor că în Clisura Dunării există deja un puternic curent ce vine din partea partidelor politice în aceeași direcție, pentru că este an electoral. „În special partidele politice din opoziție au venit cu inițiative similare acum, pe ultima sută de metri. Este păcat să le lăsam pe ele să își asume meritele în defavoarea efortului pe care voluntarii GEC Nera l-au depus în ultimii ani”, a adăugat coordonatorul de proiect.

Și pentru că este început de an, oficialii ONG-ului i-au premiat pe jurnaliștii cărășeni care au realizat materiale despre poluarea de la Moldova Nouă și activitatea GEC Nera.