Semnal de unitate transmis de Ion Mocioalcă la Varşovia, înaintea summitului NATO de la Bruxelles

Membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, deputatul PSD de Caraş-Severin Ion Mocioalcă a participat, în perioada 25-28 mai, la reuniunea de primăvară de la Varşovia a Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice.

Parlamentari din statele membre şi partenere NATO s-au reunit la Varşovia, cu prilejul reuniunii de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, „pentru a analiza modalităţile de combatere a provocărilor generate de Rusia, pentru a discuta pe marginea necesităţii atingerii pragului financiar pentru înarmare în cadrul NATO şi pentru a oferi sprijin operaţiilor de combatere a terorismului din Afganistan şi Irak, cu doar câteva săptămâni înainte de summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles“, informează Ion Mocioalcă.

Deputatul PSD precizează, totodată, că au mai fost abordate: securitatea energetică, inovaţia în domeniul apărării, securitatea în zona Balcanilor, rolul operaţiilor pentru forţe speciale, precum şi implicaţiile în materie de securitate ale Brexitului, operaţiunea Alianţei în Irak, lupta împotriva grupării teroriste Daesh. Prezenţa de 15 ani a NATO în Afganistan, cea mai mare şi cea mai ambiţioasă misiune a Alianţei, care este exemplificată în prezent prin Resolute Support, a fost analizată, cu acest prilej, din perspectiva securităţii locale şi regionale în cadrul unui proiect de raport care a fost supus spre aprobare Adunării.

„Adunarea a avut ca obiectiv transmiterea unui semnal de unitate înaintea summitului NATO din 11-12 iulie de la Bruxelles, dar şi pe fondul încordărilor la nivelul relaţiei transatlantice privind comerţul, al evoluţiilor privind viitorul acordului nuclear cu Iranul şi în lumina conflictului israeliano-palestianian. Adunarea Parlamentară are un rol cheie în construirea consensului referitor la o împărţire echitabilă a responsabilităţii pentru apărarea comună. Aceasta este o chestiune atât de eficienţă militară, cât şi de solidaritate politică. Astfel, bugetele apărării din statele membre NATO au fost în centrul dezbaterilor: câteva dintre statele NATO au alocat deja 2% din PIB pentru apărare, iar altele plănuiesc cum să facă acest lucru în orizontul anului 2024“, arată Ion Mocioalcă pe blogul său.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/