Semnal de alarmă tras de Colegiul Medicilor: „România este pe punctul de a fi colorată din nou în roșu pe harta epidemiologică a Europei”

coronavirus
untitled design set 970x90 px

În ultimele săptămâni numărul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2 a crescut într-un ritm accelerat, iar situația nu se va ameliora în următoarea perioadă, estimează autoritățile. În acest context, Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă și le transmite oamenilor să „înțeleagă impactul și consecințele pe care le poate avea infecția cu acest virus”.

Mesajul Colegiului Medicilor din România se îndreaptă și către autorități, deoarece este nevoie de soluții rapide pentru limitarea răspândirii virusului.

„Populația are nevoie de informare corectă. Aceasta este datoria și obligația noastră a tuturor, medici și autorități, în privința acestei pandemii, pentru că doar așa putem să avem o voce credibilă în această mare de informații care din păcate include uneori și fake news-uri. Da, și în rândul persoanelor vaccinate există îmbolnăviri, dar proporția cazurilor este mult mai mare în rândul celor nevaccinați și, potrivit informațiilor științifice existente, riscul de a dezvolta o formă severă este mult mai mare la persoanele nevaccinate decât la cele vaccinate. Astăzi și în perioada următoare, cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ce trebuie înțeleasă prin respectarea normelor de protecție personală și aici mă refer mai ales la purtarea măștii pentru a limita atât îmbolnăvirea noastră, cât și nivelul de transmitere”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Specialiștii spun că este îngrijorător faptul că se apropie pragul la care nivelul mare de îmbolnăviri conduce la o presiune crescută pe spitale, presiune care se traduce în primul rând la nivelul secțiilor de anestezie și terapie intensivă.

publicitate ziar expresb 1000x100

„După ce am văzut datele. 990 de paturi ATI ocupate în țară, dintr-un total de 1.131, este clar că secțiile de ATI sunt colmatate. Aceasta vine în condițiile în care oricum vorbim de un număr scăzut de medici de ATI la nivel național. Această informare nu este un simplu apel, simple vorbe, ci reprezintă un îndemn la înțelegere și înțelepciune deoarece cu toții vedem și auzim cifrele care au crescut exponențial în ultimele săptămâni. Și pentru că vorbeam mai sus de încredere, Colegiul Medicilor din România face referire la date clare, ce se regăsesc în raportul European Center for Disease Control (ECDC), informații ce au la bază cifre și raportări. Astfel, România este pe punctul de a fi colorată din nou în roșu pe harta epidemiologică a Europei realizată săptămânal de ECDC în funcție de rata de incidență a COVID-19 în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori și de rata de pozitivare a testelor”, a mai spus Daniel Coriu.

Mai mult, ECDC estimează aproape o dublare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2, dar și a numărului de decese la un milion de locuitori, în următoarele două săptămâni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/