Semnal de alarmă privind consumul irațional de antibiotice. România, în top!

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, alături de cele 8 Asociații Locale membre, a organizat în noiembrie anul trecut Campania Națională „Antibioticum”, prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor consumului imprudent de antibiotice, dar și promovarea în rândul populației a modalităților prin care acest fenomen poate fi prevenit.

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rezistenţa la antibiotice, aspect evidenţiat în datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine cauzele consumului irațional de antibiotice în România, FASFR a distribuit publicului larg, cu ajutorul Asociațiilor Locale, dar și în mediul online, un formular prin care s-a realizat ulterior o statistică națională. Aceasta se bazează pe răspunsurile a 3.381 de persoane chestionate.

Rezultatele sunt majoritar pozitive și încurajatoare. Astfel, câteva din concluziile sondajului sunt:

  • 86,9% nu consumă antibiotice când se simt răciți;
  • doar 14,3% ar cere un antibiotic utilizat în trecut, dacă simptomele sunt similare;
  • 88,3% știu că nu trebuie folosite antibioticele prescrise altei persoane cunoscute pentru o afecțiune asemănătoare;
  • 86,7% știu că tratamentul trebuie oprit doar după administrarea întregii cantități prescrise, conform schemei de tratament.

Astfel, se poate aprecia faptul că un mare segment al populației chestionate cunoaște principalele reguli de administrare a antibioticelor și urmează indicațiile primite de la personalul medical calificat.

Rezultate îngrijorătoare s-au obținut însă în ceea ce privește cunoașterea semnificației termenului antibiogramă și utilizarea acesteia în alegerea tratamentului. Doar 48,9% știu ce reprezintă antibiograma, iar 4 din 10 oameni nu au efectuat niciodată acest test de depistare a sensibilității agentului patogen la substanța medicamentoasă administrată.

FASFR dorește să tragă un semnal de alarmă față de numărul mare de consumatori de antibiotice în rândul populației din România și  prescrierea acestui tip de medicamente fără a verifica dacă este într-adevăr vorba de o infecție bacteriană și fără efectuarea și consultarea antibiogramei pacientului. Aceasta este o etapă deosebit de importantă pentru identificarea agentului patogen și a celui mai eficient și sigur tratament, atât în ceea ce privește recuperarea pacientului, dar și prevenirea rezistenței la antibiotice, oferind pacientului ocazia de a mai utiliza și în viitor acest tratament cu succes, dacă este necesar și recomandat.