Șeful și casierul Trezoreriei Oravița, achitați de instanța de fond. Maria Moșoarcă, condamnată la 3 ani de pușcărie!

Marcel Lida, șef de birou al Trezoreriei Oravița, și Ion Alfredo Chisăliță, casier al Trezoreriei, au fost achitați de Judecătoria Oravița, după ce au fost trimiși în judecată pentru 4, respectiv 5 presupuse infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu. Referentul Maria Moşoarcă a fost însă condamnată la închisoare.

Și Maria Moșoarcă a fost achitată, dar doar pentru una din cele cinci infracțiuni pentru care a fost trimisă în judecată, pentru celelalte patru fiind condamnată, urmând să execute o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare. Are și interdicția unor drepturi civile, inclusiv acela de a mai presta o muncă similară celei pentru care a fost condamnată. Instanța a mai stabilit că trebuie să îi dea părții vătămate Daniela Pircea 27.000 de lei „cu dobânda legală, până la plata efectivă, cu titlu de daune materiale”, iar către ANAF, „plata sumei de 535.857 lei, cu dobânda legală, până la plata efectivă, cu titlu de daune materiale”. De asemenea, instanța de fond a menținut sechestrul impus acesteia de procurori, dar a decis ridicarea sechestrului impus lui Marcel Lida și Ion Alfredo Chisăliță.

Judecătoria Oravița a mai dispus și desființarea zecilor de înscrisuri false de la dosar. Sentința poate fi atacată cu apel.

Primele descinderi ale oamenilor legii la Trezoreria Oravița au fost făcute în prima lună a anului 2015, după ce s-a constatat lipsa unor sume uriașe de bani, iar în luna mai a aceluiași an au fost făcute noi descinderi. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa susţineau că din cercetările efectuate rezultă că, în perioada 2007-2013, Maria Moşoarcă, în calitate de referent desemnat pentru emiterea/răscumpărarea certificatelor de trezorerie, Ion Alfredo Chisăliţă, în calitate de casier cu atribuții de gestiune a numerarului de casierie și efectuarea operațiunilor de încasare și plată în numerar, și Marcel Lida, şef birou Trezoreria Oraviţa, cu atribuțiuni în verificarea operațiunilor de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, de control al funcționarilor subordonați și al operațiunilor zilnice și periodice ale Trezoreriei Oravița, au întocmit mai multe documente care atestau în fals operațiuni de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, însușindu-și la diferite date, în perioada 26.01.2007- 18.01.2013, suma de 422.352,6 lei.

gif card de energie dacus 1000x100

La momentul finalizării rechizitoriului, prejudiciul adus Trezoreriei Statului prin săvârşirea faptelor se ridica la suma de 600.000 lei, întrucât certificatele au produs în continuare dobânzi în favoarea titularilor. Există astfel indicii că valoarea prejudiciului este mult mai mare, întrucât controlul efectuat de Ministerul de Finanțe încă nu este finalizat.

Faptele, considerau procurorii, ar fi reieșit cu claritate din raportul de constatare tehnico-științifică care atestă ieșirile de numerar din Trezoreria Oravița în perioada 26.01.2007- 18.01.2013, precum și ilegalitatea operațiunilor de răscumpărare constând nu numai în lipsa semnăturilor titularilor, ci în special a certificatelor de trezorerie în original. Operațiunile de răscumpărare ilicită ar fi rezultat și din audierea celor 74 de martori, din declarațiile cărora reiese că nu au solicitat răscumpărarea certificatelor la datele din evidențele Trezoreriei Oravița și se află în posesia certificatelor de trezorerie în original, lucru constatat și de organele judiciare prin ridicarea acestor înscrisuri în copie conformă cu originalul. Toți martorii declară că nu au înmânat nici pentru perioade scurte de timp certificatele de trezorerie altor persoane!

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/