Două contracte de achiziţie publică fac obiectul unui raport din 2016 al Corpului de control al prim-ministrului Dacian Cioloş. Unul dintre acestea vizează o investiţie planificată a fi realizată în Caraş-Severin, la Oraviţa. De afacere s-a ocupat o firmă de care familia Băsescu nu pare a fi deloc străină!
Corpul de control al premierului a efectuat un control la Compania Naţională de Investiţii C.N.I. – S.A., având ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale şi a normelor interne în legătură cu atribuirea şi derularea contractelor de achiziţie publică privind construirea bazinelor de înot din Oraviţa şi Botoşani, de către societatea ECO STRADE S.R.L. Bucureşti.
Bazinul de înot… didactic
Între C.N.I., în calitate de beneficiar, şi ECO STRADE, executant, a fost încheiat Contractul de proiectare şi execuţie de lucrări nr. 390/14.10.2009, având ca obiect „Adaptarea proiectului pilot la condiţiile specifice amplasamentului şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii Bazin de înot didactic – localitatea Oraviţa, str. Cloşca, judeţul Caraş-Severin“, la preţul de 5.059.771,35 lei (cu TVA). Din datele comunicate Corpului de control al primului-ministru de către Inspectoratul Judeţean de Construcţii Caraş-Severin, a rezultat faptul că „ECO STRADE nu a întreprins demersuri pentru obţinerea autorizaţiilor de construire aferente şi nici nu a executat lucrări“, se spune în referatul nr. 727/2016 semnat de Valentin Mircea, secretar de stat, şeful Corpului de control al primului-ministru.
La data de 16.12.2009, ECO STRADE a emis o factură în valoare de 1.362.682,11 lei (cu TVA), aferentă situaţiei de lucrări din decembrie 2009 pentru obiectivul de investiţii „Bazinul de înot didactic“ din Oraviţa, din care suma de 59.364,68 lei a reprezentat contravaloarea cotei forfetare de 5% din valoarea lucrărilor de construcţii-montaj. Factura, mai puţin cota forfetară, în cuantum de 1.303.317,44 lei, a fost plătită de C.N.I. în data de 22.12.2009. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul investiţiei din Botoşani. Cu exact aceleaşi sume!
Oamenii C.N.I. fac verificări în teren din birouri!
Corpul de control al premierului a constatat că plata acestor facturi s-a făcut fără ca reprezentanţii C.N.I. să efectueze verificări în teren, aceştia aplicând pe „ataşamentele“ la situaţiile de lucrări ştampila „Am luat la cunoştinţă cantităţile înscrise în prezentul act“. Şi fără ca reprezentanţii C.N.I. să verifice dacă datele consemnate de către ECO STRADE în situaţiile de lucrări din luna decembrie 2009 erau reale.
Existase însă „o comunicare către Serviciul financiar-contabilitate, de către şeful Serviciului verificare lucrări şi directorul Programe investiţii din cadrul C.N.I. a faptului că situaţiile de lucrări din decembrie 2009 aferente celor două obiective de investiţii au fost verificate“. Procedând astfel, concluzionează Valentin Mircea, cei doi şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, „fapt ce a condus la plata unor procurări fictive de materiale şi echipament şi producerea unei pagube în patrimoniul C.N.I. în sumă de 2.606.634.88 lei“, din care fix jumătate pentru investiţia din Oraviţa.
În continuare, în acelaşi raport s-a constatat „preluarea fictivă de către diriginţii de şantier, în calitate de reprezentanţi ai C.N.I., a unor materiale şi echipamente cu destinaţia punerii ulterioare în operă, în valoare totală de 1.967.774 lei“, sumă împărţită în mod egal pe Oraviţa şi Botoşani. Prin urmare, în cuprinsul unor procese verbale de predare-primire încheiate între C.N.I. şi ECO STRADE, „au fost atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului“, constând în aceea că bunurile ar fi fost predate efectiv diriginţilor de şantier, în condiţiile în care „acestea nu au fost niciodată livrate, fiind predate doar scriptic“.
26,3% pe hârtie, 0,3% în realitate!
În luna ianuarie 2010, diriginţii de şantier au întocmit rapoarte de activitate cu privire la stadiul execuţiei lucrărilor, din luna decembrie 2009, potrivit cărora bazinul de înot din Oraviţa era realizat în proporţie de 26,3%, la fel ca şi cel din Botoşani. Rapoartele conţin „date nereale, deoarece materialele şi echipamentele menţionate de ECO STRADE în situaţiile de lucrări nu au fost niciodată achiziţionate şi, astfel, nu erau puse în operă la obiectivele de investiţii menţionate“, precizează secretarul de stat Valentin Mircea. De altfel, bazinul de înot de pe strada Cloşca din Oraviţa nu a mai fost realizat niciodată, în zona respectivă aflându-se acum un teren sintetic de fotbal.
Efecte administrative şi (d)efecte politice
La data de 21.11.2012, C.N.I. a înştiinţat societatea ECO STRADE SRL cu privire la rezilierea celor două contracte de proiectare şi execuţie de lucrări. Să sintetizăm în termeni politici: contractele şi fuşăreala pe bani publici girată de oameni din Compania Naţională de Investiţii datează din perioada în care conducerea C.N.I. se afla la mâna guvernării Boc, iar rezilierea contractelor s-a produs sub prima guvernare Ponta, acea primă guvernare USL (PSD-PNL-PC), 7.05.2012-21.12.2012. C.N.I. se afla atunci în subordinea unui minister ce revenise PNL-ului. Se ajunge însă apoi sub următoarele guvernări Ponta şi… nu se mai întâmplă nimic!
Situaţia întâlnită la Oraviţa şi Botoşani l-a determinat acum, în 2016, pe şeful Corpului de control al premierului să formuleze două propuneri pentru prevenirea unor viitoare situaţii asemănătoare. Valentin Mircea a cerut, în finalul aceluiaşi raport, elaborarea unor proceduri interne care să permită decontarea lucrărilor şi a echipamentelor cuprinse în situaţiile de lucrări emise de către executanţi, numai în măsura în care existenţa şi conformitatea acestora a fost verificată, în teren, de către reprezentanţii C.N.I.. Precum şi verificarea activităţii de supraveghere a lucrărilor, desfăşurată de către diriginţii de şantier în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu C.N.I..
Două investiţii publice iniţiate în anul 2009 şi sistate, pe fondul ilegalităţilor comise, în anul 2012, au produs deci efecte la nivel naţional abia acum, în 2016. Pentru că echipa premierului Dacian Cioloş îşi propune, pare-se pe bune, să identifice cauze şi să găsească soluţii, nu să întreţină o mocirlă normativă convenabilă celor ce vor să dispună după voia lor şi a liderilor politici de atribuirea contractelor publice.
Drumurile duc, în suveică, la Băsescu! Mircea şi Traian!
Firma ECO STRADE SRL, conform datelor obţinute de noi de la Oficul Registrului Comerţului, are ca asociaţi, în cote egale, pe Gabriela şi Constantin Grosu, familie domiciliată în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa. Însă sediul social al firmei este în Bucureşti, acolo unde îşi au locurile de muncă şi cei cu putere de decizie şi de execuţie din Compania Naţională de Investiţii. În prezent, potrivit ORC, firma se află în lichidare judiciară.
Presa centrală a scris în trecut despre ECO STRADE SRL. Potrivit jurnalul.ro, firma a fost deţinută, începând cu anul 2005, în suveică, de mai multe grupuri de interese. La înfiinţare, patroni ai societăţii comerciale erau soţii Speranţa și Gheorghe Schmitzer, Marius Vasile și Gheorghe Andrei Cristian Geamănu. Acesta din urmă nu este nimeni altul decât asociatul lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, în firma Defense Security And Intelligence Co – DESINTCO SRL, implicată în operaţiuni cu armament.
CITEȘTE ȘI: Un nou tun la buget din cercurile lui Băsescu
CITEȘTE ȘI: 700.000 de euro pentru plantat iarbă. Ieşeau mai ieftin dacă puneau parchet
ECO STRADE ar fi beneficiat, în perioada în care Traian Băsescu a preluat primul mandat de președinte al României, de o relaţie de afaceri privilegiată cu Primăria Capitalei, atât în perioada administraţiei Adriean Videanu, dar și ulterior, societatea beneficiind de contracte atribuite de Administraţia Lacuri Parcuri București (ALPAB). Unele dintre aceste afaceri au făcut obiectul unui raport al Curţii de Conturi a României.
Totodată, jurnalul.ro amintea în 2015 şi de contractele cu bazinele de înot. Astfel, în lunile octombrie și noiembrie 2009, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale în urma cărora Traian Băsescu a fost ales pentru un al doilea mandat, Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea ministerului condus de șeful campaniei electorale a lui Băsescu, a atribuit firmei ECO STRADE SRL trei contracte privind servicii aferente construcţiei unor bazine și săli de sport, în valoare totală de 12,8 milioane de lei cu TVA inclus. La data de 14 octombrie 2009, Compania Naţională de Investiţii îi atribuie un contract în valoare de 4.075.872 lei fără TVA, pentru servicii privind „adaptarea proiectului-pilot la condiţiile specifice amplasamentului și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Bazin de înot didactic», în localitatea Oravița, judeţul Caraș-Severin”. Două săptămâni mai târziu, aceeași firmă mai adjudecă o lucrare scoasă la licitaţie de Compania Naţională de Investiţii. Este vorba despre „adaptarea proiectului-pilot la condiţiile specifice amplasamentului și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Bazin de înot didactic în localitatea Botoșani»”. Preţul a fost, pare-se, standard: 4.075.872 lei fără TVA. Cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Compania Naţională de Investiţii atribuie Eco Strade SRL un al treilea contract, în valoare de 2.594.664,3 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii privind, de asemenea, adaptarea proiectului-pilot referitor la construcţia unei săli de sport școlare cu nivel de practică sportivă competiţională, cu teren de handbal și 150 de locuri pentru spectatori, în satul Brezoaia, comuna Brezoaiele, judeţul Dâmboviţa.
Toate cele trei investiţii au avut loc în zona de influenţă de la vremea respectivă a fostului Partid Democrat-Liberal, preciza jurnalul.ro. Cel puţin în privinţa judeţului Caraş-Severin, jurnaliştii bucureşteni nu greşesc. În acea perioadă, Sorin Frunzăverde era preşedinte al PDL Caraş-Severin şi preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Premier era Emil Boc, iar preşedinte al României, Traian Băsescu.