Studenţii îi cer Doinei Frunzăverde să se autosuspende din funcţia de la Universitatea „Eftimie Murgu“!

37 de candidaţi la alegerile parlamentare din 2016, printre care şi Doina Frunzăverde, fac parte din structuri de conducere ale unor universităţi. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România le-a cerut public acestora, la mijlocul acestei săptămâni, să se autosuspende din funcţii.

26 de candidați la alegerile parlamentare din acest an ocupă funcții de conducere în universități (și într-un institut național de cercetare) din România (4 rectori, 5 președinţi de Senate universitare, 3 prorectori, 3 decani, 3 prodecani, 1 director de școală doctorală și 7 directori ai diverselor departamente), și încă 11 candidați la alegerile parlamentare care sunt membri în structuri de conducere ale universităților din România (8 membri în Senate universitare și 3 membri în Consilii ale facultăților). Dintre aceștia, 12 candidează pe listele PSD, câte 9 pe listele PNL și ALDE, câte 3 pe listele PMP și USR și 1 pe listele UDMR.

Pentru a evita orice fel de ingerințe politice în universități, chiar dacă legislația actuală nu-i obligă să facă acest lucru, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) le solicită „tuturor celor 37 de candidaţi la alegerile parlamentare identificați că ocupă funcții de conducere în universități sau fac parte din structuri de conducere ale instituțiilor de învățământ superior din România să dea dovadă de maturitate politică și să nu implice instituția de învățământ superior în jocuri politice, suspendându-se din aceste funcții pe durata campaniei electorale și demisionând din funcțiile de conducere pe care le ocupă în universități sau din structurile de conducere ale universităților unde sunt membri în situația în care vor deveni membri ai Parlamentului“.

ANOSR consideră că universitățile trebuie să fie spații non-partizane politic, în cadrul cărora să nu existe niciun fel de propagandă sau influențe politice. Astfel, „considerăm că persoanele implicate în conducerea instituțiilor de învățământ superior nu trebuie să-și completeze această calitate cu alte funcții politice și, cu atât mai puțin, nu trebuie să ocupe funcții de conducere în universități în perioada în care se află în campanie electorală pentru a obține o funcție politică sau pe durata exercitării unui mandat politic“, precizează ANOSR.

Alianța studenţilor susține în continuare legiferarea incompatibilității dintre o funcție de demnitate publică sau conducere în statul român sau administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director general administrativ, director al școlii doctorale, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau președinte al Senatului universitar), așa cum a solicitat acest lucru în mai multe rânduri, ultima oară chiar în luna octombrie a acestui an.

Amintim faptul că Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevedea, până în decembrie 2012, la articolul 215, alineatul (3), faptul că „persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”, următorul alineat specificând faptul că „funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului”. Aceste reglementări au fost abrogate, fără ca măsura să fie supusă unei dezbateri publice, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 92 din 18 decembrie 2012.

În ceea ce o priveşte pe Doina Frunzăverde, preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, rectorul Andrade Bichescu ne-a informat că a fost nominalizată o persoană care să conducă şedinţele de Senat în locul candidatei ALDE.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/