Șef de secție de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, găsit incompatibil. Cum a încălcat legea?

Medicul primar Petru Deutsch, șeful secției de Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a fost găsit în incompatibilitate de inspectorii de integritate, după ce a deținut simultan și calitatea de asociat, respectiv administrator, în cadrul a două societăți comerciale. 

Incompatibilitatea s-a manifestat timp de patru ani, între 22 noiembrie și 11 noiembrie 2020, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Integritate. În această perioadă, Deutsch a fost șef de secție, asociat și administrator la două firme. Astfel, medicul primar a încălcat prevederile Legii privind reforma în sănătate, potrivit căreia „funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: g) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr.31/1990” (art. 178, alin. (1), lit. g)).

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.”, se arată în comunicatul ANI.

leader board 728 x 90 px

Potrivit actelor normative în vigoare, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.