Sediul Arhivelor Naționale, filiala Caraș-Severin, în atenția ministrului Marcel Vela

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Proiectul de reabilitare a filialei Caraș-Severin a Arhivelor Statului, care-și are sediul în clădirile unei foste Unități Militare de la ieșire din Municipiul Caransebeș, ar putea fi reluat la inițiativa subsecretarului de stat Dan Stan și sub coordonarea ministrului Marcel Vela.

La solicitarea lui Marcel Vela a fost inițiată o analiză în județul Caraș-Serverin a problemelor cu care se confruntă structurile Ministerului Afacerilor Interne, modul cum percep cetățenii activitatea angajaților MAI, precum si colaborarea autorităților locale cu angajații ministerului.

O să mă opresc asupra situației incredibile în care se găsesc Arhivele Naționale de la Caransebeș, depozitarele unor documente extraordinare privind istoria neamului românesc, precum si a unor înscrisuri referitoare la situația juridică a cetățenilor care, de exemplu, trebuie să facă dovada drepturilor de pensie. Clădirile în care se află depozitate documentele sunt într-o situație deplorabilă, angajații sunt insuficienți si lucrează în niște condiții inumane. Această situație a fost cunoscută atât la nivelul Instituției prefectului județului Caras-Severin, precum și a Ministrului de Interne, fără a se lua niciun fel de măsuri.”, spune subsecretarul de stat Dan Stan.

Acesta s-a interesat de proiectul pe care conducerea Arhivelor Naționale filiana Caraș-Severin l-a înaintat la Guvern cu solicitarea de a aloca fonduri pentru reabilitarea măcar a clădirilor care adăpostesc miile de documente aflate într-o continuă degradare.

În anul 2017 conducerea Arhivelor promovează la conducerea Ministerului Afacerilor Interne un proiect de reabilitare a două corpuri de clădire din cele nouă existente, proiect uitat prin Minister cu ministru de interne PSD Carmen Dan și prefect PSD Matei Lupu în Caras-Severin. Am identificat pe unde se rătăcise proiectul care, într-adevăr are niște necorelări, dar nimeni din minister nu a cerut clarificări timp de trei ani de zile. Cu aprobarea domnului ministru Marcel Vela am solicitat structurii de logistică din Minister să clarifice situația acestui proiect de reabilitare, să știm exact ce se poate face din punct de vedere tehnic.”, spune Dan Stan.

promovare banner maxagro

Subsecretarul de stat a avut o întâlnire cu prefectul Cristian Gâfu și cu directorul Arhivelor Naționale Ovidiu Roșu la sediul din Caransebeș. De asemenea, reprezentanții firmei de proiectare, conducerea Arhivelor și reprezentanții Ministerului de Interne vor avea o întâlnire la București pentru a stabili soluțiile tehnică și financiară finale.

În urma constatărilor de la Arhivele din Caransebeș ministrul Ioan Marcel Vela a dispus ca, în procesul de reorganizare al MAI, să se analizeze oportunitatea ca partea de asigurare logistică a arhivelor să treacă în subordinea directă a acestora.”, mai precizează avocatul Dan Stan.

 

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/