Suspendarea ședințelor de Consiliu Local pare că a devenit un trend împământenit în orașul de pe Valea Carașului. S-a întâmplat și astăzi când cele 12 puncte de pe ordinea de zi au rămas în aer din cauza neîntrunirii cvorumului, prezenți la masa decizională fiind doar opt din cei 17 aleși locali.
Dacă, până nu de mult, neparticiparea la ședințe a inițiatorului de proiecte, primarul Dumitru Ursu, a fost motivul pentru care politicienii nu au dorit să supună la vot proiectele de rezolvat pentru cetățenii pe care îi reprezintă, astăzi, când punctele de pe ordinea de zi au fost inițiate de 1/3 din consilierii locali, respectiv Nicolae Cotârlă (PNL), Radu Cosmin Bompa (PNL), Simu Valeriu, Cătălin Guga, Nicolae Tudor și Liviu Almășan (Pro România) – lucrurile nu au stat departe de un deznodământ similar cu cel al întrunirilor anterioare, consilierii social-democrați și cei ai Partidului Mișcarea Populară preferând să rămână acasă din motive, spun ei, întemeiate.
În privința tratării cu lipsă de seriozitate a problemelor de interes pentru oraș, Liviu Almășan, unul din inițiatorii proiectelor de pe ordinea de zi, proiecte care vizau desemnarea reprezentanților Consiliului Local Oravița atât în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ de pe raza orașului, dar și în Consiliul de Administrație al Spitalului Orășenesc Oravița, pe lângă scutirea de la plata majorărilor de întârziere în ceea ce privește dările locale și indexarea taxelor și impozitelor locale din 2020 pentru 2021, astfel încât colectarea acestora să se poată face conform legii, a declarat pentru expressdebanat.ro:
„Nu pot să înțeleg de ce nu au dorit să participe la ședință. Am încercat să punem pe ordinea de zi toate proiectele pe care Primăria nu le-a pus până acum. Au fost pregătite tocmai pentru bunul mers al orașului. Colegii care au lipsit au fost pe hol și se pare că, la indicațiile cuiva, au plecat. Era vorba despre desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație, fără acest lucru unitățile de învățământ, dar și spitalul neputând funcționa. Nu se poate ține concursul pentru postul de manager al unității medicale, exact situația în care ne-am aflat și până acum, o situație pe care domnul primar o reclamă în diverse articole, dar nu face nimic pentru a reglementa lucrurile. Mai era și proiectul taxelor și impozitelor locale, adică indexarea taxelor și impozitelor din 2020 pentru 2021pentru a putea încasa dările conform legii, după 1 ianuarie, plus scutirea populației de la penalități. Mă gândesc că lucrul acesta ar fi adus o colectare majoră în contextul în care procentul de încasare la noi este de doar 50%”.
Ce spun consilierii absenți?
Neparticiparea la ședință a aleșilor locali social-democrați are la bază câteva motive întemeiate, după cum dă de înțeles Marțian Lepa, consilier local și președinte interimar al organizației PSD Oravița, printre acestea fiind aduse în discuție: nemunca de care au dat dovadă o parte din consilierii PNL și Pro România în cadrul ședințelor anterioare, dar și imposibilitatea colegilor săi medici: Epure Valentin și Nicolae Pirici să ajungă la întrunire, consilieri care, fără doar și poate, ar trebui să se regăsească în Consiliul de Administrație al unității medicale.
„Direcția în care merge Consiliul Local Oravița este total greșită. De când au preluat mandatele, consilierii PNL și cei de la PRO România nu au lucrat nimic și nu doresc să lucreze absolut nimic. De fiecare dată, ei doresc ca lucrurile să meargă, în ședință, doar în direcția în care domniile lor hotărăsc. La prima ședință, au plecat pentru că nu era inițiatorul. Acum două ședințe, inițiatorul proiectelor a delegat o persoană să vină și să-l reprezinte. Ei bine, din 28 de puncte de pe ordinea de zi, au hotărât să trateze doar două. Nu au binevoit să le trateze și pe celelalte. Părerea noastră se pare că nu contează. Ei tot își achită polițe, datorii, ce a furat unul sau altul, asta nu e problema mea. Eu sunt în Consiliul Local și, datorită faptului că oamenii m-au ales, consider că trebuie să-i reprezint la masa decizională. Astăzi am plecat pentru că au lipsit câțiva colegi de-ai noștri, medici care, din punctul meu de vedere, trebuie să facă parte din Consiliul de Administrație al spitalului. Săptămâna viitoare, marți sau miercuri, vom fii noi inițiatori ai proiectelor de pe ordinea de zi, astfel încât să putem rezolva urgențele care există”, a precizat Marțian Lepa.
Se pare că motivele neparticipării la ședință invocate de social-democrați, nu par departe de cele ale reprezentanților Partidului Mișcarea Populară. Iată astfel ce a ținut să aducă în discuție Sebastian Butan:
„Ne dorim ca ședința de Consiliu Local să aibă o ordine de zi completă. Asta înseamnă inclusiv cele peste 20 de puncte rămase din cadrul ședinței ordinare, cele care nu au fost tratate. Dacă dorim să facem ședință, atunci să o facem completă. Sunt sunt atâtea probleme de dezbătut care îi vizează pe orăvițeni. Dacă se va mai organiza o altă ședință, vreau să precizez că vom participa doar cu această condiție. Altfel nu. Nu ne putem juca cu problemele UAT Oravița”.