Şedinţă festivă a Consiliului Local Timişoara cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara

Consiliul Local Timişoara s-a întrunit ieri într-o şedinţă extraordinară festivă, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara. Documentul conţine şi celebrul punct opt care interzicea, prin lege electorală, dreptul de a candida la funcţii în stat tuturor foştilor activişti şi securişti timp de trei legislaturi.

În urmă cu 30 de ani, la 11 martie 1990, Timişoara a dat românilor singurul document programatic autentic al Revoluţiei din decembrie 1989,  Proclamaţia de la Timişoara. La începutul şedinţei a fost intonat imnul României, iar Nicolae Robu a vorbit participanţilor despre importanţa acestui document.

„Este un moment de mândrie pentru toţi timişorenii să marcăm 30 de ani de când în Timişoara s-a întâmplat un lucru excepţional, după miracolul din Decembrie 1989, când tot aici la noi s-a aprins flacăra Revoluţiei de înlăturare a unui regim totalitar, a regimului comunist. Ne mândrim şi de faptul că de aici a pornit Revoluţia şi ne mândrim că de aici s-a generat primul document politic excepţional al acelei perioade, document care cuprinde o mulţime de idei, care pentru mulţi la acel moment erau neaşteptate şi neînţelese, ba chiar au fost înţelese greşit. Noi am cunoscut Proclamţia de la Timişoara aşa cum a fost ea, nedenaturată şi am susţinut-o cu toţii”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

În cadrul evenimentului, Societatea Timişoara şi preşedintele acesteia, Florian Mihalcea, au primit câte o diplomă. Evenimentul nu a avut priză în rândul consilierilor, fiind prezenţi în sală doar 13. Unii consilieri şi-au motivat absenţa prin faptul că Prefectura a recomandat sistarea desfăşurării tuturor activităţilor publice sau private, indiferent de numărul de participanţi până la data de 31 martie.

„Deşi Prefectura Timiş a transmis unităţilor teritorial administrative o adresă, a fost organizată totuşi o şedinţă festivă de Consiliu Local. În condiţiile în care în Primărie s-au luat decizii de limitare a contactului fizic cu publicul, iar la unele instituţii din subordinea Primăriei a fost chiar sistat programul, am decis, cu părere de rău, să nu mă prezint la şedinţă. În plus, consider că primele care trebuie să fie riguroase cu aplicarea măsurilor impuse chiar de ele sunt chiar autorităţile. Altfel cum mai reuşesc ele să impună cetăţenilor – şi din păcate vedem multe cazuri de cetăţeni care refuză să le respecte – un model”, şi-a motivat consilierul Adrian Orza absenţa.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/