Surprize neplăcute pentru primarul Nicolae Robu, proaspăt revenit din Japonia. Ședința de Consiliu Local de îndată convocată luni a fost un semifiasco, deoarece din opt puncte supuse la vot, doar patru, incluzând adoptarea ordinii de zi, au putut fi votate. Pentru celelalte, era nevoie de minimum 18 consilieri, iar cifra nu a fost atinsă, în urma unui boicot asumat al consilierilor PSD.
De altfel, cei de la PSD au și trimis un comunicat prin care anunță că primarul Nicolae Robu se comportă abuziv cu aceste ședințe convocate sub forma aceasta și că nu li se pare că este îndeplinit caracterul de urgențe al unei ședințe „de îndată”. „Conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 215/2001, în mod cu totul excepțional convocarea consiliului local se poate face de îndată «în caz de forță majoră și de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor municipiului». Considerăm că proiecte de hotărâre care vizează prelungirea termenului unor chirii, operațiuni de primă înscriere în cartea funciară sau modificări ale unor hotărâri votate recent, în ianuarie 2019, nu constituie o «urgență maximă sau vreun caz de forță majoră». Ca urmare a acestor practici abuzive repetate a conducerii PMT, în speță a primarului Nicolae Robu, grupul de consilieri locali ai PSD nu va participa la ședința de plen convocată de îndată de astăzi, 25 februarie 2019”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la PSD Timiș.
Patru proiecte retrase de pe ordinea de zi
La ședință au fost prezenți, astfel, doar 17 consilieri locali dintr-un total de 27. Cele patru proiecte de patrimoniu nu au putut fi votate, deoarece acestea necesită două treimi din voturi, adică 18. În zadar au mai așteptat aleșii în plen, proiectele au fost retrase. Cele patru proiecte se referă la trecerea unui teren în patrimoniul municipalității, două rectificări de suprafețe de imobile din zona Circumvalațiunii și Mehala, pecum și trecerea în Cartea Funciară a unei străzi din sudul orașului. În mod normal, proiectele vor fi puse pe masa consilierilor locali la următoarea ședință de consiliu local.
Consilierul local ALDE Laura Chindriș (foto) a ridicat și ea problema de ce proiectele de patrimoniu se aflau pe ordinea de zi a unei ședințe de îndată. Primarul Nicolae Robu i-a răspuns că ar trebui să se gândească mai mult la binele orașului decât la chestiuni de procedură. „Când mergeți pentru vot și le spuneți votanților că nu ați vrut să votați proiectele pentru că sunt de la o ședință de îndată credeți că luați vreun vot?! Poate doar din familia dumneavoastră!”, a fost replica dură a primarului pentru Chindriș.
Orza i-a atras atenția primarului că un alt prefect ar putea ataca modul de vot în CL
Ședința de Consiliu Local a fost prezidată de consilierul local independent Adrian Orza (foto), fost viceprimar al orașului. Orza a explicat că ședința ar fi trebuit să fie extraordinară, nu de îndată, dar city-managerul Robert Kristof nu și-a dat acordul în acest sens. Orza a subliniat și el faptul că de multe ori proiectele nu sunt postate din timp pe site-ul primăriei și că un prefect mai afurisit ar putea ataca multe hotărâri luate de CLT în contencios administrativ, din acest motiv, dar și din cauză că șefii de Direcții nu vin la ședințe, cum ar trebui.
„Cu toate că aproape săptămânal e câte o ședință și tot nu ajung proiectele la timp. Cred că e din cauză că ați fost destul de permisiv cu Direcțiile. Cei de acolo au profitat de bunăvoința dumnevoastră pentru că știau că veți forț urgența indiferent de ce zice Legea 215, și o duc așa, cu o lejeritate nonșalantă. Dacă ar fi fost un prefect mai altfel, avea o grămadă de motive să atace o grămadă de hotărâri în contencios. Câți șefi de Direcții au venit la ședință?”, a precizat Orza, către primarul Robu.
„Asta e armata cu care eu trebuie să duc bătălii”
Primarul a spus că nu are ce face și că nu le va cere consilierilor liberali să facă similar la ședințele de plen de la Consiliu Județean Timiș, ca răzbunare pentru PSD. „Asta este armata cu care eu trebuie să duc bătălii. Nu am alta. Toate le-am suportat eu, dar astăzi chiar nu este vorba de așa ceva. De îndată ce au fost gata măsurătorile, au fost puse pe ordinea de zi. Nu s-a putut mai repede. Noi, liberalii, nu o să facem așa ceva la CJT, pentru că noi servim interesul public, nu facem rău județului în ansamblul său”, a spus primarul.
Miercuri dimineața are loc ședința de plen ordinară de la Consiliul Județean Timiș, pe luna februarie.