Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara lucrează la foc continuu. Spre deosebire de valurile anterioare, în acest val patru numărul de noi infectări crește mult prea repede, astfel că doctorii nu apucă să externeze bine un pacient că patul este ocupat de altul.
Acest lucru se explică prin nivelul ridicat de contagiozitate a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2.
„Anul trecut, la 10.000 de cazuri am făcut cu greu față pacienților care veneau și mai există o deosebire între valul doi și acest val pandemic. Datorită contagiozități mai mici, creșterea numărului de pacienți s-a produs mai lent, ceea ce ne permitea să externăm pacienții, să îi trimitem la domiciliu și între timp să internăm alți pacienți care se îmbolnăveau. Acum, în câteva luni, cazurile au crescut de la câteva sute, la peste 10.000. Nu am avut timp să externăm pe cât internam. Din cauza contagiozității mari s-au îmbolnăvit foarte mulți oameni. Este cert că la un număr atât de mare de cazuri, un procent de 10% de forme severe a contribuit la umplerea spitalelor noastre și a terapiilor intensive. Când se eliberează un loc la terapie intensivă se internează o altă persoană imediat care stă inițial pe secție cu proceduri de pre-terapie intensivă, cu high flow therapy care o menține în viață până când este nevoie să fie intubată, dacă acest lucru este necesar. Secția de Boli Infecțioase este și ea plină. Lucrăm la capacitate maximă. Când externăm pacienți, se prezintă la evaluare cazuri severe și îi internăm. Noi putem să internăm cazurile severe pentru că avem oxigen cu debit mare, până la 30 de litri în perete. Spitalele suport au concentratoare, deci pot asigura până la un debit de cinci litri. Mai există Spitalul Județean și Spitalul Municipal care pot asigura terapia cu oxigen la debit mare, dar totuși nu sunt foarte multe locuri și toate formele severe le preluăm noi, pentru a încerca să le salvăm”, a spus medicul Virgil Musta.
Doctorul a reamintit și faptul că la un număr atât de mare de infectări crește și rata deceselor. Numai în 23 octombrie, la nivel național, au fost înregistrate 446, dintre care șapte în județul Timiș.
„Teoretic lucrurile sunt bine aranjate, dar este greu să facem față unui număr așa mare de pacienți. Așteaptă ambulanțele să se elibereze câte un loc sau să cedăm o persoană cu forma care evoluează bine către spitalele suport. Din păcate și numărul de decese este mare. Aici cred că este problema și acest lucru se datorează faptului că nu suntem vaccinați. Statistica, am mai spus-o, arată că în țările în care vaccinarea a depășit 70,80% cu ambele doze avem un procent de 0,1% decedați. Iar în țările cu un procent de vaccinați de 50 sau sub 50% cum suntem noi, procentul de decedați este de 3%. 4%. Este o mare deosebire. Aceste decese apar la persoane în vârstă care spun că nu s-au vaccinat pentru că au diabet, hipertensiune. Adică exact bolile din cauza cărora ei sunt pacienți aflați la risc. Din păcate au fost induși în eroare, nu au știut de unde să se informeze, nu au ascultat vocea specialiștilor”, a mai explicat Virgil Musta.
În secția de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara sunt aproximativ 100 de locuri destinate pacienților cu COVID-19.