Renumiți pentru berea pe care o au, cehii din Regiunea Plzen sunt dispuși să „vândă” secretul comunității locale de la malul Dunării.
Recent, o delegație a administrației publice locale, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile, s-a deplasat în Cehia, însă scopul n-a fost de stabilire a unui simplu contact la nivel diplomatic, ci pentru punerea bazelor unei colaborări ulterioare.
Dacă la nivel macro s-a discutat despre investiții de amploare, vizați au fost și locuitorii sau mediul de afaceri. Asta, pentru că ar putea dezvolta acasă, la pensiune sau la restaurant, după modelul ceh, mici berării, doar prin punerea în funcțiune a unei „instalații de casă”. Astfel, berea îmbuteliată va putea fi comercializată pe plan local, la început, sub stricta supraveghere a specialiștilor cehi.
„În urma vizitei în Cehia, am fost deja contactat de oficialii regiunii Pilsen pe care am vizitat-o și mi-au cerut o inventariere a persoanelor care ar fi interesate să intre într-o astfel de afacere. Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri și în mare parte aceștia s-au arătat interesați să producă bere pentru că instalația nu este extrem de scumpă, iar pe termen lung ar avea parte de câștiguri. Voi centraliza lista pe care o voi transmite, iar în perioada următoare o delegație din Cehia va vizita orașul Moldova Nouă”, a declarat Cornel Martin, președintele Asociației Dunărea.
Centru wellness și parc de aventură
Între timp însă, relațiile dintre România și Cehia pot fi aprofundate prin vizite reciproce și identificarea mai multor piste de colaborare. Pe termen scurt, la Moldova Noua se va înființa un GAL cu orientare spre pescuit și s-ar putea demara proiecte de colaborare inclusiv în acest domeniu. Alte discuții, purtate cu primarul Matei Lupu, au fost legate de construirea în parteneriat a unui centru fitness și wellness, dar și a unui parc de aventură și adrenalină, care să înconjoare orașul și care să le ofere potențialilor turiști o modalitate de petrecere a timpului liber.
„Desigur, astfel de proiecte ar putea fi realizate doar prin stabilirea în prealabil a unui parteneriat, cu cehii în acest caz, după care prin scrierea unui proiect european care să aducă finanțarea necesară. Discuțiile purtate rămân deocamdată la acest stadiu, întrucât bifarea unor astfel de proiecte necesită timp”, a precizat Matei Lupu, edilul-șef al orașului Moldova Nouă.
Deplasarea în Cehia a delegației din Moldova Nouă a avut loc în luna octombrie.
FOTO: www.oldemeckbrew.com